Bir Kez Daha Uyarıyoruz: Grip Aşısında Vakit Daralıyor!

Bir Kez Daha Uyarıyoruz:
Grip Aşısında Vakit Daralıyor!

Sahadan edindiÄŸimiz bilgiler, grip aşısına talebin COVID-19 pandemisi sebebiyle geçtiÄŸimiz yıllara oranla bir hayli yüksek seviyede olduÄŸunu gösteriyor. Tedarikçi firmalar tarafından yapılan açıklamalar ise ülkemize gönderilecek aşı miktarının talebi karşılamayacağını açıkça gösteriyor.

GeçtiÄŸimiz yıl grip aşıları aralık ayında ülkemize gelmiÅŸ ve pandemi olmamasına raÄŸmen ihtiyacı karşılamada yetersiz kalmıştı. Ülkemizde pek çok farklı coÄŸrafi bölgenin bulunması sebebiyle yaÅŸanan iklim farklılıkları da göz önüne alındığında grip mevsimi baÅŸlamış durumda. Grip aşılarının ise 15 Ekim tarihinden sonra, 1,5 milyon doz civarında geleceÄŸi bilgisi mevcut.

Sayı yetersiz
Halk saÄŸlığı uzmanları salgın sürecinde 65 yaÅŸ üzeri, 5 yaÅŸ altı ve kronik hastalığı bulunan kiÅŸilerin zatürre ve grip aşısı olmasının önemine dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra 18 yaÅŸ altında olup sürekli aspirin kullanmak zorunda olanların, hamilelerin, bakımevinde veya toplu yaÅŸam alanlarında yaÅŸayanların, ilaç kullanan ÅŸeker hastalarının, böbrek yetmezliÄŸi olan kiÅŸilerin, bağışıklık sistemlerini zayıflatacak bir hastalığı olanlar ya da ameliyat olanların saÄŸlık çalışanlarının grip aşısı olmaları tavsiye ediliyor. Tüm bu parametreler göz önüne alındığında Türkiye’nin bu süreci sorunsuz atlatabilmesi adına 10 milyon civarında aşıya ihtiyacı olduÄŸu söylenebilir.

Aşı henüz ülkemize gelmemesine raÄŸmen aşıya olan talebin fazlalığı ve buna karşılık yeterli dozda aşının gelmeyecek olması, bir saÄŸlık meslek örgütü olarak bizleri kaygılandırmaktadır. Aşı sayısının yeterli olmaması durumunda eczanelerimizde kaosun yaÅŸanacağı, eczacılarımız ile hastalarımızın karşı karşıya geleceÄŸi ve en önemlisi de halk saÄŸlığının zarar göreceÄŸi ortadadır.

Eczacılar desteğe hazır
Grip aşısı sayısının yetersizliÄŸinin yanı sıra aşıların dağılımı konusundaki yöntemin belirsizliÄŸi de bizleri kaygılandırmaktadır. Bu noktada eczacılarımızın birinci basamak saÄŸlık hizmetinin önemli birer parçası olduÄŸunu hatırlatıyoruz. Grip aşıları her zaman olduÄŸu gibi eczanelerimiz aracılığıyla hastalarımıza ulaÅŸtırılmalı, aşıların eczanelerimizden çıkarılmaması gerekmektedir. Kaos yaÅŸanmaması adına; 65 yaÅŸ üstü ve kronik hastalığı bulunanlar için aile saÄŸlık merkezlerinde aşıların reçetelendirilmesinin ardından aşı eÄŸitimi almış eczacılarımız tarafından hastalarımıza aşı uygulamasının yapılması ve akabinde Ä°laç Takip Sistemi’ne kaydedilmesi önerimizi ilgili mercilere ilettik. Vaktin daraldığının altını çiziyor ve acilen yanıt almak istediÄŸimizi belirtiyoruz.

Konu hakkındaki belirsizliklerin bir an evvel giderilmesini, yaÅŸanacak sorunların öngörülerek bir an evvel çözüme ulaÅŸtırılmasını, doz sayısının artırılması adına acilen adımlar atılmasını talep ediyor; Türk Eczacıları BirliÄŸi olarak ek aşı getirme konusunda SaÄŸlık Bakanlığı nezdinde Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve Halk SaÄŸlığı Genel MüdürlüÄŸü’ne yaptığımız baÅŸvurunun neticelendirilmesi çaÄŸrısında bulunuyor ve halk saÄŸlığının zarar görmemesi adına yanıt beklediÄŸimizi kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.

TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ