Türk Eczacıları Birliği, Teyit’in Türkçeleştirdiği “Yanlış Bilgileri Çürütme El Kitabı”nı Bastırarak Eczacılık Öğrencilerine Ulaştırdı

Türk Eczacıları Birliği, Teyit’in Türkçeleştirdiği

“Yanlış Bilgileri Çürütme El Kitabı”nı Bastırarak

Eczacılık Öğrencilerine Ulaştırdı

 

Sağlık alanındaki yanlış bilginin önemi konusunda harekete geçen Türk Eczacıları Birliği Gençlik Komisyonu (TEBGK), Teyit'in Türkçeleştirdiği "Yanlış Bilgileri Çürütme El Kitabı"nı Türk Eczacıları Birliği (TEB) öncülüğünde bastırarak delegeleri aracılığıyla eczacılık fakültesi öğrencilerine ulaştırdı.

Center for Climate Change Communication tarafından desteklenen, alanında uzman 22 araştırmacının bir araya gelerek hazırladığı Yanlış Bilgileri Çürütme El Kitabı’nı, Teyit Türkçeleştirdi. Kitap, en güncel araştırmalardan yola çıkarak çürütmenin nasıl, hangi yöntemlerle ve ne zaman yapılması gerektiğine dair ipuçları sunuyor. TEB öncülüğünde basılı hale getirilerek eczacılık fakültesi öğrencilerine ulaştırılan Yanlış Bilgileri Çürütme El Kitabı’yla eczacılık öğrencilerinin yanlış bilgiye karşı güçlendirilmesi hedefleniyor.

TEB Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak gençlik komisyonu delegelerine gönderdiği mektupta, “Değerli gençler, bu sürecin en büyük parçası olan dijital mecrayı en çok ve en iyi kullanan sizler olacaksınız. Bu yüzden TEB olarak Teyit ekibi tarafından Türkçe’ye çevrilen Yanlış Bilgileri Çürütme El Kitabı’nıbastırdık. Elinize ulaşan bu kitap yanlış bilgiyi çürütmek için nasıl bir yol izlemeniz için sizlere bilgiler verecek. Dünyamızın yeni sorunu olan yanlış bilgi yayılımının önüne hep birlikte geçelim. Birlikte başaralım, birlikte kazanalım” ifadelerine yer verdi.

Yanlış bilgi toplumun sağlıklı olmasının önüne geçiyor”

TEBGK Başkanı Ecz. Tuna Çelik, süreçle ilgili olarak, “Pandeminin başında çok fazla yanlış bilgi ile karşılaştık. Süreç bitti mi diyeceksiniz? Hayır. Çünkü bugün en büyük sorunlarımızın başında aşı karşıtlığı/kararsızlığı yer alıyor. Teyit’in son yaptığı çalışmada gördük ki ülkemizde aşı karşıtlığı yapanlar, sosyal medyada çok fazla etkileşim alıyor. Bu durum insanlarda ciddi kararsızlıklara neden oluyor. Aşısı bulunsa dahi bir pandeminin daha uzun sürmesine neden oluyor. Yani yanlış bilgi toplumun sağlıklı olmasının önüne geçiyor. Bizler de bu süreçte elimizden geleni yapmak için yanlış bilgilerle mücadele edeceğiz. Kitabın çevirisini yapan Teyit ekibine ve baskısını bizlere ulaştıran birliğimiz Türk Eczacıları Birliği’ne çok teşekkür ederiz” değerlendirmesinde bulundu.

“Sağlıkla ilgili yanlış bilgilerin maliyeti ağır”

Teyit yazarı Öyküm Hüma Keskin, sağlık dezenformasyonuyla mücadeleye eğilmenin önemini vurgulayarak, “Hemen her gün sıkça maruz kaldığımız yanlış bilgiler, pandemi günlerinde tehlikeli boyutlara ulaştı ve kimileri sürekli tekrarlanarak kalıcı hale geldi. Sağlık hakkındaki yanlış bilgiler, sağlıklı bilgi akışı önünde de bir engel. Bilime ve tıbba güveni azaltan bu yanlış bilgiler sağlık sorunlarıyla ve hatta pandemiyle baş edilmesini zorlaştırıyor. Yığın halindeki, karmaşık, teknik, yanıltıcı bilgilerle örülmüş ve komplo teorisi ya da basite indirgenmiş açıklamalardan beslenerek alınan kararların sağlığa çok ağır bir maliyeti oluyor.  Fiziki ve ruhsal refahımız için doğru, sade, anlaşılır ve dozunda bilgiye ihtiyacımız var. Çünkü doğru bilgi doğru karar aldırır” ifadelerini kullandı.

Yanlış Bilgileri Çürütme El Kitabı için tıklayınız:

https://dergi.tebeczane.net/public_html/kitaplar/yanlis_bilgileri_curutme_elkitabi/html5/index.html?&locale=TRK