KDV Oranı %1’e İndirilen Ürünlere Yönelik Eczaneler Tarafından Yapılması Gereken İşlemler Hakkında

KDV Oranı %1’e Ä°ndirilen Ürünlere Yönelik

Eczaneler Tarafından Yapılması Gereken İşlemler Hakkında

13 Åžubat 2022 tarih ve 31749 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5189 sayılı CumhurbaÅŸkanı Kararı ile Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma DeÄŸer Vergisi Oranlarının Tespitine Ä°liÅŸkin Kararda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kararın yürürlüÄŸe konulmasına karar verilmiÅŸ ve böylece toptan-perakende ayrımı kaldırılarak tüm gıda teslimlerinde (ÖTV'ye tabi ürünlerden indirimli oranda KDV uygulananlar hariç) KDV oranı %1'e indirilmiÅŸtir.

Konuyla ilgili olarak, meslektaÅŸlarımızın doÄŸru bir ÅŸekilde bilgilendirilmesi amacıyla, KDV oranı %1'e indirilen ürünlerden eczanelerden temin edilen bebek mamaları, takviye edici gıda vb. ürünleri kapsayıp kapsamadığı, yazarkasa cihazlarında bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı konusunda, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı’ndan resmi yazı ile görüÅŸ istenmiÅŸtir. Alınacak resmi görüÅŸ doÄŸrultusunda ayrıca duyuru yapılacak olmakla birlikte, Mali MüÅŸavirliÄŸimizden aldığımız bilgi, söz konusu düzenlemenin, eczanelerden karşılanan bebek mamaları ve takviye edici gıdaları kapsadığı yönündedir.

Bu itibarla,

1- %1’lik KDV hanesi bulunmayan yazar kasa cihazlarını kullanan eczaneler tarafından, yazarkasa cihazlarının ayarının yapılması,

2- Firmaları tarafından %7’lik KDV indirimi bildirilen ürünlere ait liste ekteki ÅŸekilde olup, sürekli güncellenecektir.

3- %7’lik KDV indiriminden doÄŸan alacak, KDV beyannamesinde devreden KDV olarak sonraki aylara aktarılarak, meslektaÅŸlarımızın çalıştıkları mali müÅŸavirleri tarafından ödenecek KDV’den düÅŸülecektir.

4- MeslektaÅŸlarımızın, serbest muhasebeci mali müÅŸavirleri ile iletiÅŸim halinde olarak, konu ile ilgili iÅŸlemleri yürütmeleri gerekmektedir.

Meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.

TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ

Firmaları tarafından bildirilen KDV indirimi uygulanan ürün listesi için tıklayınız.