Türk Eczacıları Birliği Başkanı Ecz. Arman Üney’in Yeni Yıl Mesajı

Türk Eczacıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Ecz. Arman Üney’in Yeni Yıl Mesajı   

Değerli Meslektaşlarım,

2022 yılına, aydınlık bir geleceÄŸi hep birlikte kuracağız diyerek baÅŸlamıştık. Tüm yıl boyunca mesleÄŸimiz, meslektaÅŸlarımız ve daha saÄŸlıklı bir toplum için hep birlikte çalıştık çalışmaya da devam ediyoruz.

Yeni yönetim anlayışımızı “bütüncül meslek siyaseti” üzerine temellendirdik.  MesleÄŸimizin içinde bulunduÄŸu sorunlara karşı yaklaşımımız da aynı bakış açısı çerçevesinde ÅŸekillendi.

Kontrolsüz açılan fakültelerden, kamuda çalışan meslektaÅŸlarımızın özlük haklarının iyileÅŸtirilmesine; eczanelerde yaÅŸanan ekonomik çıkmazdan güvenilir, kaliteli ilaç ve saÄŸlık ürünlerine eriÅŸimde yaÅŸanan sıkıntılara; farklı alanlarda hizmet sunan meslektaÅŸlarımızın mesleki aidiyetlerinin artırılmasından toplumdaki eczacı imajının güçlendirilmesine BirliÄŸimizin meslek için ortaya koyduÄŸu mücadelelerin her biri bu bakış açısıyla yürütüldü.

Ä°ÅŸte bu nedenle tüm çözüm önerilerimizin ve taleplerimizin ana çerçevesini; bugüne kadar sizlerin de desteÄŸi ile tek ses - tek yürek haykırdığımız;  “Eczacıya Hak EttiÄŸi DeÄŸer Verilmelidir” temel mesajı oluÅŸturdu.

Ve 2022 yılı aynı zamanda Türk Eczacıları BirliÄŸi ve 54 Bölge Eczacı Odamızın, eczacıların birlikten doÄŸan gücünün ve dayanışmasının en güzel örneklerini sergilediÄŸi bir yıl olarak da meslek tarihindeki yerini aldı.

Kıymetli Meslektaşlarım;

43. Dönem Merkez Heyeti olarak, “iÅŸimiz gücümüz, mesleÄŸimiz” dedik, bu ilke ile çalışmalarımıza yön verdik. Göreve geldiÄŸimiz ilk günden itibaren faaliyetlerimizi somut veriler ve analizler ışığında ÅŸekillendirdik.

13 yıl önce uygulamaya alınan ilaç fiyat kararnamesinin eczane ekonomileri üzerindeki etkisinin veri analizinden, 54 ilde 850 saÄŸlık çalışanı ve 2400 vatandaşımız üzerinde gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz toplumdaki eczacılık mesleÄŸi algı araÅŸtırmamıza; ecza kooperatifleriyle yakın iÅŸbirliÄŸi halinde yaptığımız incelemelerden, Birlik çalışma süreçlerine iliÅŸkin Dış Denetim Raporları ve Çalışma Komisyonlarımızın deÄŸerlendirmelerine kadar yol aldığımız tüm alanlarda mevcut durumu tarafsız analizlerle görünür hale getirdik. Yol haritamızı da her zaman bu veriler üzerinden yapılandırdık ve harekete geçtik.

14 Mayıs Eczacılık Günü vesilesi ile yaptığımız basın açıklamamızla ilk kıvılcımı ateÅŸledik ve sonrasında Odalarımızla, tüm meslektaÅŸlarımız ile birlikte ilmek ilmek ördüÄŸümüz ve halen devam eden mücadele sürecimizi baÅŸlattık. Tıpkı meÅŸhur sözde olduÄŸu gibi biz de “Ya bir yol bulacağız;  ya da bir yol yapacağız” kararlılığı ile çıktık yola.

Bu kararlılığın neticesinde 2022 yılı, mesleÄŸimizin sürdürülebilirliÄŸi göz önüne alındığında daha da güçlendirilmesi gereken pek çok kazanımı da beraberinde getirdi. Bu kazanımlar dayanışma ve birlikteliÄŸin hak ettiÄŸimizi alma yolunda ne denli büyük önem taşıdığını bizlere bir kez daha gösterdi. 

  • Haysiyet Divanlarımızın görev, yetki sorumlulukları ile ilgili 6197 Sayılı Kanunumuzun 30. Maddesi BirliÄŸimizin görüÅŸleri doÄŸrultusunda düzenlenerek Resmi Gazete’de yayımlandı. 
  • Ä°lk defa bu sene cezaevi protokollerinde, hizmet bedeli alınması saÄŸlandı.
  • Majistral tarifenin güncellemesi ve Medula’ya entegre edilmesi saÄŸlandı.
  • Ä°laca dair her alanda eczacının da olması gerektiÄŸine olan inancımızla, BirliÄŸimize ait 7 adet ilacın ruhsatını alarak eczane raflarında yerini almasının haklı gururunu hep birlikte yaşıyoruz.
  • TEBEOS, TEBRP, TEBEŞİR gibi BirliÄŸimiz öz kaynakları ile geliÅŸtirilen destek araçlarımız her geçen gün geliÅŸiyor ve mesleki uygulamalarımızın iyileÅŸtirilmesine katkı saÄŸlamaya devam ediyor.
  • 13 yıldır güncellenmeyen Ä°laç Fiyat Kararnamesi’nde eczacılara yönelik olarak iki kez iyileÅŸtirme yapıldı. Daha da güçlendirilip desteklenmesi gereken bu iyileÅŸtirmeler 90 gün arayla gerçekleÅŸti.
  • SGK Ä°laç Alım Protokolü revizyonunda (2021) meslektaÅŸlarımız için kazanımlar elde edildi.
  • MesleÄŸimizin sorunlarının görünür kılınması ve ülke gündeminde yer alabilmesi için çok yoÄŸun bir medya planlaması ve görüÅŸme trafiÄŸi gerçekleÅŸtirildi. Mesleki sorunlarımızın yazılı ve görsel basın organlarında yer alması saÄŸlanırken, toplumun eczacıyı destekleyeceÄŸi bir çerçeve gözetildi.
  • Toplumun ilaca eriÅŸiminin önündeki engeller ve ilaç fiyat farkları gibi konular çok daha fazla görünür kılındı, çözüm yolunda aÅŸama kaydedildi.
  • Bölge Eczacı Odalarımızla birlikte gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz yoÄŸun katılımlı ve kapsamlı meslektaÅŸ bilgilendirme toplantılarımız, ortak mesleki geleceÄŸimize yönelik planlamalarımızda yolumuzu aydınlattı.
  • MesleÄŸimizdeki tükeniÅŸe Dur De! mek için emekle, dayanışmayla, inançla, 16 Ekim Büyük Eczacı Mitingimizi organize etmek için çalıştık. Sesimiz duymayanlara duyurmak için, bizleri görmezden gelenlere varlığımızı göstermek için 43.000’i aÅŸkın meslektaşımızın sesini Ankara’dan yükseltmek için tüm hazırlıklarımız tamamlamışken, Bartın’da yaÅŸanan korkunç maden faciası ve hayatlarını kaybeden madencilerimiz için mitingimizi erteledik. 27 Kasım’da cennet vatanımızın dört bir yanından gelen 20 bini aÅŸkın meslektaşımız, eczane çalışanımıza ve öÄŸrenci kardeÅŸlerimiz ile Ankara’nın ayazına güneÅŸ gibi doÄŸduk.  Eczacının ve onun birlik beraberliÄŸinin yegâne temsilcileri olan Bölge Eczacı Odalarımızın ve BirliÄŸimizin gücünü görmeyenlere bir kez daha gösterdik.

Değerli Meslektaşlarım;

MeslektaÅŸlarından aldığı destekle her seferinde daha da köklenen, daha da güçlenen Meslek BirliÄŸimiz, hangi alanda icra edilirse edilsin bir bütün olarak mesleÄŸimizi savunmak için hep burada olacak.

2023 yılında da;

  • Kamuda çalışan ve emekli meslektaÅŸlarımızın özlük haklarında hakkaniyetli düzenlemeler yapılması için,
  • SGK Ä°laç Alım Protokolünde daha iyi kazanımları saÄŸlamak için,
  • Hastalarımızın tedavisinde ilacın bulunabilir ve eriÅŸilebilir olması için,
  • Ä°laç Fiyat Kararnamesinin eczacılara yönelik düzenlemelerinin fiyat artışlarından ve yılların getirdiÄŸi erozyondan etkilenmeyecek ÅŸekilde bir standarda baÄŸlanmasını saÄŸlamak için,
  • Kontrolsüz açılan eczacılık fakültelerine dur demek için, eczacılık eÄŸitiminin niteliÄŸini geliÅŸtirmek için,
  • Toplum eczacılarının sundukları ilaç-eczacılık ve danışmanlık hizmetleri karşılığında hak ettikleri Meslek Hakkı’mızı alabilmek için,
  • MesleÄŸimizi yeni bir vizyonla güçlü geleceÄŸe taşıyabilmek için,

Bir arada durarak, birlikten doÄŸan gücümüzü en etkin ÅŸekilde kullanarak, geride bırakacak tek bir meslektaşımız olmadığını bilerek, var gücümüzle yılmadan, usanmadan, var gücümüzle çalışmaya devam edeceÄŸiz. Birlik ve beraberlik içerisinde, eczacıya hak ettiÄŸi deÄŸer verilinceye kadar durmayacağız.

Değerli Meslektaşlarım;

Yeni yıl her zaman yeni umutları ve yeni beklentileri müjdeler. 2023 yılında sadece umutlarımız yeÅŸermeyecek, yeni kazanımlar da beraberinde gelecek. MesleÄŸimiz adına çok daha iyisini hep birlikte yapacağımıza yürekten inanıyorum.

2023 yılı, Cumhuriyetimizin kuruluÅŸunun 100’üncü yılı olması nedeniyle daha farklı bir anlam taşıyor. Cumhuriyetimize ve cumhuriyet deÄŸerlerine sahip çıkma ve ileriye taşıma kararlılığında en büyük referansımızı, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve onun gösterdiÄŸi hedefler oluÅŸturmuÅŸtur. Hedefimizden ÅŸaÅŸmadan, 100’üncü yılın coÅŸku ve gururunu yaşıyoruz.

2023 yılının tüm meslektaÅŸlarımıza saÄŸlık, mutluluk ve esenlik getirmesini diliyorum. Bu düÅŸüncelerle tüm meslektaÅŸlarımın, eczane teknisyenlerimizin, saÄŸlık, ilaç ve eczacılık alanında canla baÅŸla görev alan tüm saÄŸlık çalışanlarımızın yeni yılını kutluyorum.

 

Ecz. Arman Üney

BaÅŸkan

 

https://www.teb.org.tr/content_group/1/Ba%C5%9Fkan%C4%B1m%C4%B1zdan