TEBGK Kongresi Bugün Ankara’da Başladı

Türk Eczacıları BirliÄŸi Gençlik Komisyonu (TEBGK), tarafından “Sen Neredesin? Parçaları BirleÅŸtirelim” temasıyla bu yıl ilk kez düzenlenen TEBGK 1. Ulusal Kongresi, bugün Ankara Congressium’da baÅŸladı. Türkiye’nin dört bir yanındaki toplam 22 eczacılık fakültesi öÄŸrencilerinin yoÄŸun katılımıyla gerçekleÅŸen Kongre’ye, çok sayıda bürokrat, milletvekili, gazeteci ve eczacı meslektaşımız katılım gösterdi.

TEB BaÅŸkanı Ecz. ErdoÄŸan Çolak yaptığı açış konuÅŸmasında; TEB olarak gençlerin, eczacılık fakülteleri öÄŸrencilerinin meslek örgütleri ile daha öÄŸrenciyken tanışmasının ne kadar önemli, elzem olduÄŸunu bildiklerini belirterek, eczacılık mesleÄŸine ait deÄŸerlerin ve örgüt kültürünün öÄŸrenciyken kazanılmasının ayrı bir anlam ifade ettiÄŸini söyledi. Çolak özetle ÅŸunları söyledi: “Dünyada eczacılık bir dönüÅŸüm içinde. Fakat düÅŸünün ki, eliyle karışım hazırlayan, majistral ilaç yapan eczacı da pek kalmadı, hatta ağızdan alınan ilaçlar yerine kiÅŸiye özgü enjektabl preparatlara doÄŸru gidiyor dünya. Bu baÄŸlamda eczacılık hem toplumsal anlamı itibariyle, hem yaptığı iÅŸ itibariyle hem de yaptığı iÅŸin ekonomik karşılığı itibariyle deÄŸiÅŸiyor. Eczacılığın hangi alanını seçerseniz seçin meslektaÅŸlarınızla rekabete deÄŸil dayanışma iliÅŸkisine girin ve mutlaka nerde olursanız olun, meslek örgütünüz için çalışın. Çünkü esas olarak deÄŸiÅŸimin yönünü aleyhimize çevirebilecek yegane güç, bizlerin yalnız birer birey olarak aÄŸa takılmasıdır. Kongremizin çok güzel bir ilk olmasını diliyorum.”


TEB II. BaÅŸkanı Ecz. Arman Üney ise, TEB Gençlik Komisyonu’ndan sorumlu Merkez Heyeti üyesi olarak bir ilki teÅŸkil eden bu Kongre’nin düzenlenmesinde, hazırlanmasından bu aÅŸamaya geliÅŸine kadar ki her safhasında geleceÄŸimizin ışığı olan gençlerimizle birlikte olmaktan çok büyük bir mutluluk ve onur duyduÄŸunu kaydetti. Üney ÅŸöyle konuÅŸtu:
“Kongremiz, gençlerimizin mesleklerine dair sözlerini söylemelerinin ve geleceÄŸi birlikte kurmalarının zemini olma amacını taşımaktadır. Ä°ki gün boyunca eczacılık öÄŸrencileri ve genç eczacılarımız; eÄŸitimden iÅŸ hayatına, teoriden pratiÄŸe eczacılık mesleÄŸinin tüm aÅŸamalarını ve uygulama alanlarını anlamak, tartışacak, deneyim ve fikir paylaşımlarında bulunacak ve geleceÄŸe yönelik stratejilerini belirlemeye çalışacaklar. Bugünün Eczacılık Fakültesi öÄŸrencileri ve genç mezunlar gelecekte bu mesleÄŸin faal üyeleri olacaklar, eczacılık mesleÄŸini geleceÄŸe taşıyacak ve farklılaÅŸan koÅŸullar altında saygınlığını koruyacaklardır. Tüm bu nedenlerle genç eczacıların her bakımdan iyi bir donanımdan geçmeleri gerekmektedir. KuÅŸkusuz bu donanım ilk baÅŸta iyi bir eczacılık eÄŸitiminden geçmeyi zorunlu kılar. Ancak bu yeterli deÄŸildir. Günümüzün hâkim paradigması haline gelmiÅŸ yaÅŸam boyu öÄŸrenme ve sürekli meslekî geliÅŸim felsefesi doÄŸrultusunda birikimlerini artırmalıdırlar. Genç eczacılar bilgileri, inançları ve azimleriyle ülke için, saÄŸlık için, meslek için bir büyük ufku gerçekleÅŸtirebilme, tahayyül gücünü gerçeÄŸe dönüÅŸtürme kabiliyetine, iradesine ve dinamizmine sahiptir. Buna inancımız tamdır.”

 

       

Açılış töreninde SaÄŸlık Bakanlığı Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Destek ve Laboratuvar Hizmetleri BaÅŸkan Yardımcısı Dr. Hakkı Gürsöz, Sosyal Güvenlik Kurumu BaÅŸkan Yardımcısı Dr. Mustafa Kuruca ve TEBGK BaÅŸkanı Ender Uçan da birer konuÅŸma yaptılar.

 

  

 

Açılış konuÅŸmalarından sonra “Karar Vericilerin Bakışı” adlı bir panel gerçekleÅŸtirildi. Panelin moderatörlüÄŸünü TGRT muhabiri Damla UÄŸurtürk yaparken, AK Parti Ä°stanbul Milletvekili Ecz. Mehmet Domaç, CHP Manisa Milletvekili Ecz. Özgür Özel, SaÄŸlık Bakanlığı Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Ekonomik DeÄŸerlendirmeler ve Bilgi Yönetimi BaÅŸkan Yardımcısı Ecz. Güven Artıran, SGK BaÅŸkan Yardımcısı Dr. Mustafa Kuruca ve TEB BaÅŸkanı Ecz. ErdoÄŸan Çolak konuÅŸmacı olarak katıldı.

  


Sabah oturumunun son paneli ise “Genç Eczacıların Bakışı” oldu. Panelin moderatörlüÄŸünü EskiÅŸehir Eczacı Odası BaÅŸkanı Ecz. Yücel Yenilmez ile Ä°stanbul Kemerburgaz Üniversitesi TEBGK Fakülte Temsilcisi Tarık Eldelekli üstlenirken; Isparta Eczacı Odası BaÅŸkanı Ecz. Saygın Gargın, Pfizer Ülke Ürün GüvenliliÄŸi Lideri Ecz. Sultan Elif Yücel ve TEBGK II. BaÅŸkanı Halime Ceren AteÅŸ, eczane eczacısı ve TEBGK Eski BaÅŸkanı Ecz. Alper Alpay konuÅŸmacı olarak katıldı.

ÖÄŸleden sonraki oturumda ise 2 panel gerçekleÅŸtirildi.

 

Panellerin ilki “Uygulamaların Ä°çinden Bakış” tı. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Eczacılık Ä°ÅŸletmeciliÄŸi ve Sosyal Eczacılık Anabilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nazlı Åžencan ve Mersin Üniversitesi TEBGK Fakülte Temsilcisi Necmettin Acar panelin moderatörlüÄŸünü yaparken; Onkoloji Eczacıları DerneÄŸi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Uzm. Ecz. Ahmet Sami BoÅŸnak, Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Bilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Mesut Sancar, Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Risk Yönetim Daire BaÅŸkanı Dr. Ecz. Demet AydınkarahaliloÄŸlu ve DoÄŸu Akdeniz Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ä°lkay ErdoÄŸan Orhan konuÅŸmacı olarak katıldılar.


Ä°lk günün son paneli ise “Ä°ÅŸbirliÄŸi Uygulamalarına Bakış” oldu. Ankara Üniversitesi TEBGK Fakülte Temsilcisi Gökberk BulmuÅŸ panelin moderatörü olurken, Türk Tıp ÖÄŸrencileri BirliÄŸi BaÅŸkanı Eren Halaç, Türk DiÅŸhekimleri BirliÄŸi ÖÄŸrenci Kolu Genel BaÅŸkanı Mehmet Yıldız, Türkiye Fizyoterapistler DerneÄŸi Gençlik Komisyonu II. BaÅŸkanı Atilla ÇaÄŸatay Sezik ve Türk HemÅŸireler DerneÄŸi ÖÄŸrenci Kolu BaÅŸkanı Nihal Yıldız, Türk Tabipleri BirliÄŸi Tıp ÖÄŸrencileri Kolu Temsilcisi Sera ÅžimÅŸek ve Türk Eczacıları BirliÄŸi Gençlik Komisyonu BaÅŸkanı Ender Uçan konuÅŸmacı olarak katıldı.

Böylece yoÄŸun, bir o kadar ilgi çekici programın ardından 1. Ulusal Kongre’nin ilk günü baÅŸarıyla sona erdi.