Çölyak Hastalarına Sunulan Sağlık Ürünlerinde Eczane Güvendir

 

BASIN AÇIKLAMASI

 

 

Değerli Basın Mensupları,

Bugün 9 Mayıs Dünya Çölyak günü. Bir insanın hayat süresi boyunca belirleyici olan çok önemli bir sağlık sorunu niteliğindeki Çölyak hastalığı konusunda ne yazık ki ülkemizde toplumsal bilinç ve farkındalık düzeyi yeteri kadar gelişmiş değildir. Türkiye’de görülme sıklığı açısından Çölyak hastalığına her 100 kişiden 1’inde rastlanmasına rağmen söz konusu metabolik hastalığın tanısı ve tedavisi noktasında ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Zira Çölyak zor tanı alan hastalıklardan birisidir. Bu anlamda Sağlık Bakanlığı’nın bu tür hastalıklarla ilgili teşhis ve tedavi stratejilerine ilişkin plan ve programlarını geliştirmesi, sağlık profesyonellerinde farkındalık yaratılması, toplumun bilinçlendirilmesi ve gerekli önlemler alınması için sivil toplum örgütleri ile birlikte daha aktif rol alması elzemdir.

Çölyak; buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi ürünlerde bulunan “Gluten Proteini”ne karşı vücudun bağışıklık sisteminin tepki vermesi, bunun sonucunda ince bağırsakların zarar görerek sindirim ve emilim işlevini yerine getiremeyecek duruma gelmesidir. İnce bağırsakların iç yüzeyini kaplayan villus yapılarının kısmen veya tamamen yok olması nedeniyle gıdalardan alınması gereken vitamin ve minerallerin emilememesi nedeniyle beslenme bozuklukları yaşanmakta, çölyak belirtileri ortaya çıkmaktadır.

Çölyak hastalığının tek tedavisi, kişinin ömrü boyunca özel olarak imal edilmiş glutensiz diyet ürünleriyle beslenmesidir. Diğer yandan gluten, sadece gıdalarda değil kozmetik ürünlerinden temizlik malzemelerine kadar pek üründe kıvam artırıcı, nemlendirici, yapıştırıcı ve raf ömrünü uzatıcı özellikleri nedeniyle çok sık kullanılmaktadır. Bu yüzden Çölyak hastalığı sadece alınan besinlere değil kullanılan kozmetik ve temizlik ürünlerine de dikkat edilmesi gereken bir hastalık türüdür.

Çölyak hastalarının başta diyet ürünleri ve besinleri olmak üzere gluten içermeyen ürünleri kullanması mecburiyeti söz konusu ürünlerinin tıpkı sağlığa ilişkin tüm diğer ilaç ve sağlığa ilişkin her türlü ürün gibi ilacın eczacı danışmanlığı ile hastalara ulaştırılmasını zorunlu kılmaktadır. Zira bahse konu diyet ürünleri, diğer tıbbi mam alar ve ek besinler ile birbirine karıştırılmakta; yanlış diyet ürünlerinin alınması riski baş göstermektedir. Söz konusu durum ölümlere varabilecek çok ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirmektedir.  Bu nedenle Çölyak hastalığı ve diğer metabolik hastalıklar için üretilen ürünlerin, Türkiye’nin dört bir yanında nitelikli ve kesintisiz ilaç ve sağlık hizmeti sunan 24.000 eczane vasıtasıyla, yetkin bir sağlık profesyoneli olan eczacı danışmanlığında hastalara ulaştırılması yaşamsal önemdedir. UNUTULMAMALIDIR Kİ; ECZACI VE ECZANE GÜVENDİR.

Türk Eczacılar Birliği olarak Dünya Çölyak Günü’nde sağlık otoritesinin ve kamuoyunun dikkatini bir kez daha bu yöne çekmek, Çölyak hastalarına sunulan sağlık ürünlerinin sunumunda birincil önceliği insan sağlığı olan eczacıyı ve eczaneyi odak alan bir perspektifin geliştirilmesi gerektiğini özenle vurgulamak isteriz.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ

 

.