BARIŞ YAŞAMDIR! YAŞAM HAKKINI SAVUNUYORUZ

                                                                                                                     Ankara, 17.12.2015

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Ecz. Erdoğan ÇOLAK, Güneydoğu’da yaşanan çatışma ve şiddet ortamının büyük bir sağlıksızlık yarattığını ve bölgede eczanelerden verilen hizmetin de durma noktasına geldiğini ifade etti:

“Müzakere sürecinin sonlanmasıyla Türkiye’nin Güneydoğusu’nda tekrar alevlenen ve dozu her geçen gün artan şiddet ve çatışma ortamı, ciddi bir halk sağlığı sorununa dönüşmüş bulunmaktadır.

Çatışma, şiddet ve terörün yol açtığı ölümler, engellilikler, kalıcı psikolojik sorunlar, yaşama ve üretme gücünde kayıplar, yaşam kalitesinde düşüş ve geri dönülmez çevresel hasar sağlık için en büyük tehdittir.

Diyarbakır’ın Sur,  Mardin’in Nusaybin, Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinde günlerdir yaşanan çatışma ortamı ve sokağa çıkma yasakları, yaşam hakkının ayrılmaz parçası olan sağlık ve ilaç hizmetlerine ulaşma ve bu hizmetlerden yararlanma gibi temel insan haklarını ihlal eder boyutlara ulaşmıştır. Sokağa çıkma yasağı ve can güvenliğinin kalmaması sebebiyle nöbetçi eczaneler dâhil hiçbir eczane ilaç ve eczacılık hizmeti veremez, hasta reçeteleri karşılanamaz hale gelmiştir. Nöbetçi eczacılar ve eczane çalışanları, eczanelere normal ulaşım şartları altında değil ancak ambulanslarla ulaşabilmektedir. Çatışmalar sebebiyle bölgede pek çok eczane büyük hasar görmüştür.

Toplum sağlığını önceleyen, yaşam hakkı ile kesintisiz sağlık hizmet sunumunu ödünsüz savunan bir mesleğin mensupları olarak biz eczacılar, daha fazla insanımız yaşamını yitirmeden ve bölgedeki kentler yaşanamaz hale gelmeden önce, ülkemize nefes aldıracak barış ve kardeşlik ortamının bir an önce sağlanması için herkese çağrıda bulunuyoruz.”

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ BASIN BÜROSU