İşveren ve İşveren Vekili İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri E-Sertifika Programı Hakkında

40A.00.00344
11.01.2016

Bilindiği üzere 20/06/2012 tarihinde kabul edilen 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre eczanesi bulunan meslektaşlarımızın aşağıda belirtilen yasal zorunlulukları bulunmaktadır.

Ayrıca aynı Kanunun 38. Maddesinin 1. Fıkrası hükmü gereğince işverene iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konularda rehberlik ve danışmanlık yapmak üzere 1/7/2016 tarihinden itibaren Kanun hükümleri yürürlüğe girecektir.

İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde Birliğimiz tarafından;

*Eczanelerde çalışan personelin sağlık ve güvenliklerini korumak ve yasal zorunlulukları yerine getirerek eczanelerin ileride idari para cezalarıyla karşılaşmalarını engellemek için Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi koordinatörlüğünde 15.10.2014 tarihinden itibaren İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimleri düzenlemiştir. Eğitime katılan ve sınavda başarılı olan eczane çalışanlarının sertifikaları 3 yıl geçerli olup, bu süre zarfında yeniden eğitim almalarına gerek duyulmamaktadır.

*Eczane çalışanlarının acil durum planları ile arama, kurtarma ve tahliye, yangınla mücadele, ilkyardım konularında bilgilendirilmesi ve bunlara ilişkin eğitimleri ile iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini işveren olarak eczacının kendisinin verebilmesi ve,

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın web sayfası üzerinden yayınlanan duyuruda;

29.06.2015 tarih ve 29401 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren "İşyerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin" Yönetmeliği hükümlerince;

Bu kapsamda hazırlanan İşveren ve İşveren Vekili İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri e-Sertifika Programına katılarak başarılı olan işveren veya işveren vekillerinin, ondan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, işe giriş ve periyodik muayeneler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebileceği belirtilmektedir.

Bahar Dönemi E-sertifika Programına başvurular www.esertifika.anadolu.edu.tr başvuru linkinden 28.12.2015 – 15.01.2016 tarihleri arasında yapılacaktır.

*Eğitim Programı, her yıl Bahar-Yaz-Güz olmak üzere yılda üç defa açılacaktır.

Eğitim sonrasında sertifika alan eczacılar, sadece eczanelerinde olmak şartıyla iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri sağlayabilecektir. Çalışanlarının işe giriş ve periyodik muayeneler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesinden sorumlu tutulacaktır.

Bilgilerinizi ve konunun tüm meslektaşlarımıza duyurulması hususunu saygılarımla rica ederim.

Kılavuz için tıklayınız.