8 MART’TA TÜM KADINLARIMIZI ECZANELERİMİZE BEKLİYORUZ!

BASIN AÇIKLAMASI

KADINLARIN ÖZGÜRLÜK VE EŞİTLÄ°K MÜCADELESÄ°NÄ°N SÄ°MGESÄ°

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

8 MART’TA TÜM KADINLARIMIZI ECZANELERÄ°MÄ°ZE BEKLÄ°YORUZ!

Değerli basın mensupları,

8 Mart kadınların eÅŸitsizliÄŸe, adaletsizliÄŸe, baskı, sömürü ve ÅŸiddete karşı mücadelesinin simgesidir. 1857’de New York’da dokuma iÅŸçilerinin insanca yaÅŸamak için baÅŸlattığı grevde yanarak can veren kadınların mirası bugün de yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor. Tüm kadınlarımızın ve kadın meslektaÅŸlarımızın bu özel gününü kutluyoruz.


Değerli basın mensupları,

Kadınlar ne yazık ki bugün hâlâ Dünya’da ve ülkemizde ekonomik, hukuksal, kültürel, sosyal her tür ayrımcılık, baskı ve ÅŸiddet karşısında yaÅŸama ve var olma savaşı veriyor. Kadınlar vahÅŸice öldürülüyor, taciz, tecavüze ve ÅŸiddete uÄŸruyor. YaÅŸamın yarısını oluÅŸturan kadınlar çalışma hayatında ikincil olmaktan kurtulamıyor; emeklerine el konuluyor. Milyonlarca kadın yokluÄŸun ve yoksulluÄŸun pençesinde bir hayatı sürdürmek zorunda kalıyor.
Kadına yönelik ÅŸiddet hepimizin sorunudur, durdurmak da kuÅŸkusuz hepimizin ama en baÅŸta kamu otoritelerinin sorunudur. Yetkililer kadına yönelik cinsiyetçi ÅŸiddeti ortadan kaldıracak tedbirleri almak için bir an önce harekete geçmelidir.

Biz eczacılar halkın en yakın saÄŸlık danışmanı olarak, hastalarımız ile güvene dayalı, yüz yüze iliÅŸkiler sürdüren kiÅŸiler olarak, kadın saÄŸlığına dair üzerimize önemli sorumluluklar düÅŸtüÄŸüne inanıyoruz.

ECZACILARIN 8 MART PROJESÄ°

SaÄŸlıklı bir toplum tesis edebilmek için toplumumuzun temelini oluÅŸturan, çocuklarımızı büyüten kadınlarımızın saÄŸlıklarını korumayı kendimize bir görev edindik. Bu yıl 8 Mart tarihinde önemli bir projeyi baÅŸlatıyoruz.
Türkiye’nin 26.000 noktasında hizmet veren biz eczacılar, eczanelerimizde kadınlara Menopoz, Serviks Kanseri (Rahim AÄŸzı Kanseri) ve Meme Kanseriyle ilgili bilgi vereceÄŸiz.

Bizler biliyoruz ki, erken teÅŸhis çok önemli. Ä°ÅŸte bu konudaki ipuçlarını ve bu üç saÄŸlık sorunuyla ilgili bilgiler vererek bu konularda farkındalık oluÅŸturmaya çalışacağız.

Ayrıca Türkiye’nin her köÅŸesinde bulunan eczanelerimiz, 8 Mart tarihinde vitrinlerini de kadınlarımıza özel olarak düzenleyecek, birebir yapılacak görüÅŸmelerde, eczacılar olarak kadınlarımızın saÄŸlık sorunlarını dinleyeceÄŸiz.
Hayat boyu her 8 kadından 1 inin kansere yakalanma riski var. Üstelik kadınlarımızın çoÄŸu, evde basit yöntemlerle bazı tespitler yaparak erken teÅŸhise ortak olabileceklerini bilmiyorlar. Birebir yapacağımız görüÅŸmelerde bu konudaki kiÅŸisel farkındalığı arttırmayı, bilgilendirme broÅŸürleri ile de desteklemeyi planlıyoruz. Tüm kadınlarımızı 8 Mart tarihinde eczanelerimize bekliyoruz!