16. TÜRKİYE ECZACILIK KONGRESİ BAŞLADI

16. TÜRKİYE ECZACILIK KONGRESİ BAŞLADI

Uluslararası eczacı örgütlerinin temsilcilerini, bilim insanlarını eczacılık fakültelerini, ilaç sektörünü, kamu bürokrasisini ve eczacıları buluşturması nedeniyle alanının en geniş katılımlı ve en önemli bilimsel platformlardan biri olma niteliğini taşıyan 16. Türkiye Eczacılık Kongresi bugün Ankara’da başladı.


“Cumhuriyetimizin 100. Yılında Eczacılık 360: Ufukları Genişletmek, Yaşamları İyileştirmek" teması özelinde toplanan ve üç gün sürecek bilimsel kongreye milletvekilleri, belediye başkanları, Bakan Yardımcısı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, TİTCK Başkan Yardımcısı, Merkez Heyeti Üyeleri, Denetleme Kurulu Üyeleri Başkan ve Üyeleri, Yüksek Haysiyet Divanı Üyeleri, Bölge Eczacı Odalarının Başkan ve Yöneticileri, önceki dönem Birlik Başkanı ve Birlik Yöneticileri, Bürokratlar, Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliğinin ve Birim Kooperatiflerinin Başkan ve Yöneticileri, dağıtım kanallarının temsilcileri, eczacılık fakültesi öğrencileri ile çok sayıda eczacı katıldı.



Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından kongrenin açılış törenine özel olarak Devlet Opera ve Balesi sanatçıları tarafından hazırlanan Cumhuriyet temalı vals ve zeybek gösterisi yapıldı.







Daha sona Kongre’nin açılış konuşmasını yapan Türk Eczacıları Birliği ve Kongre Başkanı Ecz. Arman Üney, 16. Türkiye Eczacılık Kongresinin Cumhuriyet’in 100. Yılında toplanmasının taşıdığı anlama dikkat çekerek, “Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimlerinin ışığında, O’nun hedeflerine sağlam adımlar ile yürüyoruz” dedi.


Üney, konuşmasında daha sonra şu ifadelere yer verdi:

“Samsun’daki Tütün İskelesinde başlayan inatçı ve umut dolu yürüyüş hala devam ediyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün O yürüyüşü, Cumhuriyet yolculuğumuzu başlatmıştı. Devralan bizler o yürüyüşe daha nice 100 yıllar devam edeceğiz. Biz eczacılar, 100 yıllık Cumhuriyetimize sahip çıkmanın gururu ile, mesleğimiz ve meslektaşlarımız için yılmadan usanmadan çalışmaya devam ediyoruz.

Kongremiz, mesleğimizin geleceğini farklı disiplinlerden ulusal / uluslararası uzmanların, akademisyenlerin, araştırmacıların katkılarıyla tartışılacağı, yeni fikirlerin üretileceği bir alan açma perspektifi ile gerçekleşecek. Sizlerle birlikte, eczacıların hasta bakımına getirdiği bütüncül yaklaşımı, eczacılık mesleğini 360 derecelik bir bakış açısıyla değerlendireceğiz. Eczacıların ilaca, sağlığa, topluma kattığı değeri bir kez daha gözler önüne sereceğiz.

Biz sağlıkçı olmanın sorumluluğunu hep omuzlarımızda hissediyoruz. Yıllardır hepimizin savunduğu ve söylediği, talep ettiği konular değişmiyor. Ama bizler değişsin istiyoruz. Kamu bütçesinde sağlığa ve eğitime daha fazla pay verilsin istiyoruz. Çünkü her ikisi de bizim geleceğimizi, ülke olarak daha nice 100 yıllar var olmamızı sağlayacak alanlar.

Ülkemizde ilaç yoklukları yaşamadan her ilaca erişebilmenin yolu kapsamlı bir yerli ilaç üretiminden geçiyor. Türk Eczacıları Birliği olarak yerli ve milli ilaç projesini her yönüyle destekleme kararımızı ve kararlılığımızı sürdürüyoruz.

Umuyorum ve diliyorum ki birlikte geçireceğimiz bu üç günde mesleğimize ve meslektaşlarımıza dair, bugünümüze ve geleceğimize dair ufuk açıcı bilgilere ulaşırız ve vizyonumuzu daha ileriye taşıyacak keyifli ve verimli bir kongre gerçekleştiririz.”


Daha sonra Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi Başkanı Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan bir konuşma yaptı. Kongrenin eczacılık alanındaki her konuya değineceğini vurgulayan Orhan, “Mesleğimize dair en güncel bilimsel gelişmeleri alanında yetkin akademisyenlerden dinleme fırsatı bulacağımız kongremizin verimli geçeceğine inanıyorum” dedi.


Uluslararası Eczacılık Federasyonu Başkanı Ecz. Paul Sinclair’in eczacılık mesleğinin global sorunlarına değindiği görüntülü mesajında Türk Eczacıları Birliğinin ve Türkiye’deki eczacıların her zaman yanında olduklarını vurguladı.


Kongrenin açılış seminerini Uluslararası Eczacılık Federasyonu Toplum Eczacılığı Bölüm Başkanı Ecz. Sherif Guorgui verdi.




Kongrenin sabah oturumunun sona ermesinin ardından Ressam Nevzat Can’ın Atatürk resimleri sergisi açıldı.

Kongrenin öğleden sonraki oturumunda İzmir Eczacı Odası Başkanı Ecz. Tuncay Sayılkan’ın moderatörlüğünde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Musa İlker Durak, Türk Eczacıları Birliği Başkanı Ecz. Arman Üney, Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ecz. Mehmet Sait Yücel, Türkiye İlaç Sanayi Derneği Genel Sekreteri Op. Dr. Sami Türkoğlu, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği Başkanı Dr. Mete Hüsemoğlu, İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Savaş Malkoç ve Ecza Depocuları Derneği Genel Sekreteri Selim Taşo’nun konuşmacı olarak katıldığı “Sağlığın İlacı Kimde?” paneli gerçekleştirildi.



Cumhuriyetin 100’üncü yılı dolayısıyla Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın verdiği konferansın ardından Cumhuriyetin 100. Yılına Özel Kent Orkestrası Dinletisi ile kongrenin ilk günü sona erdi.