Yönetici Eğitimi Semineri İkinci Gününü Tamamladı

 

Bolu’da gerçekleştirilen “Eczacı Odası Yönetici Eğitimi Seminerleri” nin ikinci günü bugün değerli akademisyenlerin birbirinden ilgi çekici sunumlarıyla sona erdi. 

Moderatörlüğünü TEB II. Başkanı Ecz. Arman Üney'in yaptığı ve gün boyu devam eden sunumlar, TEB Yönetimi ve Eczacı Odası yöneticileri tarafından yoğun bir ilgiyle takip edildi. 

 

Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü Öğretim üyesi Doç. Dr. Filiz Kartal ‘Yurttaşlık ve Sosyal Haklar’ konusundaki seminerinde, yurttaşlık kavramının değişiminden söz ederken, neoliberal dönemde yurttaşlığın hak sahipliği üzerinden değil, tüketim üzerinden yeniden tanımlandığına dikkat çekti. 

 

Ardından kürsüye çıkan Gazi Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Konukman ise; kapitalist sistem içerisinde sosyal devletin ortaya çıkışı, tarihsel gelişimi ve neoliberal politikalar çerçevesinden tasfiyesi ve bu bağlamda sosyal politikalardaki dönüşüm ve emek süreçlerindeki değişimleri üzerinde durdu.

 

Abant İzzet Baysal Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selime Güzelsarı da ‘Özerk Kurumlar, Üst Kurullar ve Bağımsız İdari Otoriteler’ üzerine kapsamlı bir konuşma gerçekleştirdi. Güzelsarı, özellikle üst kurulların ortaya çıkışı ve kurulma gereksinimi ile bunların teknik ve mevzuat detayları hakkında bilgiler verdi. 

 

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zencir ise ‘Cumhuriyet Dönemi Sağlık Politikaları, Sağlıkta Yeniden Yapılanma ve Dönüşüm’ konusuna dair sağlık politikalarındaki dönemleri derinlemesine irdeleyerek kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.

 

 

İnsan Sağlığı ve Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İlker Kayı da, ‘Sağlığın Sosyal Belirleyicileri, Sağlık Hakkı ve Sağlık Talebi’ konulu kapsamlı bir sunum yaptı. Ulaşım, barınma, işsizlik, iş güvencesi, iş yerindeki psiko-sosyal ortam, toplumsal dışlanma, cinsiyet ve yoksulluk gibi sağlığın sosyal belirleyicileri ve söz konusu belirleyicilerin sağlık hakkının gerçekleşmesi üzerindeki etkileri üzerinde durdu.

 

Son olarak Hacettepe Üniversitesi Sağlık İdaresi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Çelik, ‘Sağlık Ekonomisi’ başlıklı sunumunu Bölge Eczacı Odası Başkan ve yöneticileri ile paylaştı. Çelik, Türkiye’de sağlık ve ilaç harcamaları üzerinde durdu. Sağlık ve ilaç harcamalarındaki artışın altında yatan nedenlerin sorgulanması gerektiğini vurguladı. Türkiye’de hastane odaklı sağlık sisteminin terk edilmesi gerektiğini, birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Sağlık sistemindeki reformların başarılı olduğunu ama ne pahasına başarılı olduğunun düşünülmesi gerektiğini, ilaçların bulunulamaması, yenilikçi ilaçların gelmemesi ve rasyonel ilaç kullanımı başlıklarının üzerinde önemle durulması gerektiğini belirtti.