10.04.2014 Tarih ve 28945 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan SGK Sağlık Uygulama Tebliği Hakkında

39.A.00.001682
11.04.2014


BÖLGE ECZACI ODASI
YÖNETÄ°M KURULU BAÅžKANLIÄžI’NA

Bu TebliÄŸin;

a) 3 üncü, 9 uncu maddeleri, 11 inci maddenin (a) bendi ile 13 üncü maddesi 18/3/2014 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,

b) 8 inci maddesi 1/4/2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,

c) DiÄŸer hükümleri yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girecektir.

Tebliğde değişiklik yapılan maddeler aşağıda iletilmektedir:

MADDE 1 – 24/3/2013 tarihli ve 28597 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu SaÄŸlık Uygulama TebliÄŸinin 2.2 numaralı maddesinin on birinci fıkrası aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

“(11) Kurumla sözleÅŸmeli özel saÄŸlık kurum ve kuruluÅŸları, bir baÅŸka saÄŸlık kurum ve kuruluÅŸundan hizmet alımı yoluyla saÄŸladıkları kuruluÅŸ ve faaliyetiyle ilgili olarak baÄŸlı bulunduÄŸu mevzuat gereÄŸi düzenlenmiÅŸ olan ruhsat/faaliyet veya uygunluk belgesinde yer alan tetkik ve/veya tahlil dışındaki tedavilere (gastroskopi, kolonoskopi, rektosigmoidoskopi, rektoskopi, bronkoskopi, anjiyografi gibi iÅŸlemler de dahil olmak üzere) ait giderleri Kuruma faturalandıramazlar. Hekim veya diÅŸ hekimlerinin, özel saÄŸlık hizmeti sunucusu bünyesinde çalışması halinde, bu hekimler tarafından fatura düzenlenerek alınan/sunulan saÄŸlık hizmetleri bu kapsamda deÄŸerlendirilmez.”

MADDE 2 – Aynı TebliÄŸin 2.2.2.B numaralı maddesinin altıncı fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3 – Aynı TebliÄŸin 2.4.4.F-3 numaralı maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi (ç) bendi olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 4 – Aynı TebliÄŸin 2.4.4.Äž numaralı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “P605.890” ibaresi “P605.910” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

MADDE 5 – Aynı TebliÄŸin “Yatarak tedavilerde kullanılan tıbbi malzemeler” baÅŸlıklı 3.1.3 numaralı maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“(11) Tanıya dayalı iÅŸlem kapsamına dahil olup ayrıca faturalandırılmayan tıbbi malzemelerden, Kurumca belirlenerek Kurumun resmi internet sitesinde yayımlanacak tıbbi malzemeler MEDULA sistemine kaydedilir.”

MADDE 6 – Aynı TebliÄŸin 3.2.1.A numaralı maddesine aÅŸağıdaki fıkra eklenmiÅŸtir.

“(3) Kurumca belirlenecek tıbbi malzemeler için, söz konusu tıbbi malzemelerin tedarikçileri ile sözleÅŸme yapılması halinde, sözleÅŸme tarihinden itibaren temin edilen tıbbi malzemelerin tedarikçilerine, 4734 sayılı Kamu Ä°hale Kanununa göre alım yapan saÄŸlık hizmeti sunucuları tarafından yapılan ihaleler sonucu oluÅŸacak olan fiyatlar üzerinden ve genel saÄŸlık sigortasından yararlandırılan kiÅŸilerin tedavisinde kullanılması ÅŸartıyla Kurum tarafından doÄŸrudan ödeme yapılabilir. Kurum ihaleler sonucu oluÅŸan fiyatlar üzerinden sözleÅŸmeli tıbbi malzeme tedarikçilerinden iskontotalep edebilir ve ihaleyi yapan saÄŸlık hizmeti sunucularına kurumca belirlenen tutarlar üzerinden iÅŸletme gideri ödeyebilir. Bu durumda ilgili tedarikçi firma ve saÄŸlık hizmeti sunucusuna ödenen toplam tutar SUT’ta belirlenen fiyatları geçemez.”

MADDE 7 – Aynı TebliÄŸin 5.2.1 numaralı maddesinin ikinci fıkrasının ilk cümlesinde yer alan “(Trafik kazası hariç)” ibaresi çıkarılmıştır.

MADDE 8 – Aynı TebliÄŸin 5.2.2 numaralı maddesinin ikinci fıkrasının (e) bendi aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve aÅŸağıdaki bent eklenmiÅŸtir.

“e) YUPASS numarası ile provizyon alan kiÅŸilere ait reçeteler için ülke bazında ayrı ayrı olmak üzere düzenlenen faturalar (kan ürünü ve hemofili ilacı/ilaçları içerenler ayrı olmak üzere),”

“f) Yukarıdaki grupların dışında kalan reçetelere ait faturalar,”

MADDE 9 – Aynı TebliÄŸ eki “Hizmet Başı Ä°ÅŸlem Puan Listesi”nden (EK-2/B) 605.830 SUT kodlu “Transversark grefti, kardiyopulmoner by-pass ile” iÅŸlemi çıkarılmıştır.

MADDE 10 – Aynı TebliÄŸ eki “Hizmet Başı Ä°ÅŸlem Puan Listesi”nde (EK-2/B) iÅŸlem adı ve açıklama bölümünde deÄŸiÅŸiklik yapılan iÅŸlemler bu TebliÄŸ eki (1) numaralı listede belirtilmiÅŸtir.

MADDE 11 – Aynı TebliÄŸ eki “Tanıya Dayalı Ä°ÅŸlem Puan Listesi”nde (EK-2/C) listesinde aÅŸağıdaki deÄŸiÅŸiklikler yapılmıştır.

a) P605.830 SUT kodlu “Transvers ark grefti, kardiyopulmoner by-pass ile” iÅŸlemi listeden çıkarılmıştır.

b) Açıklama bölümünde deÄŸiÅŸiklik yapılan iÅŸlemler bu TebliÄŸ eki (2) numaralı listede belirtilmiÅŸtir.

MADDE 12 – Aynı TebliÄŸin “Pozitron Emisyon Tomografi (PET) Görüntüleme Klinik Uygulamaları” baÅŸlıklı (EK-2/D-1) listesi bu TebliÄŸ eki (3) numaralı listede yeniden düzenlenmiÅŸtir.

MADDE 13 – Aynı TebliÄŸ eki “Tıbbi Sarf Malzemeler (EK-3/C-4)” listesinde “ÜRÄ°NER SÄ°STEM SONDA, TORBA VE KATETERLERÄ°” baÅŸlığı altında yer alan “A10010” SUT kodlu tıbbi malzemenin ödeme kriterleri ve/veya kurallarına aÅŸağıdaki fıkralar eklenmiÅŸtir.

“(2) Raporda; teÅŸhis, kullanım süresi ve günlük kullanım miktarı belirtilmelidir.

(3) Günlük en fazla 6 (altı) adet sonda bedeli Kurumca karşılanır.

(4) Rekürrent üretra darlığı, nörojenik mesane olgularında ve böbrek nakilli hastalara raporda belirtilmiÅŸ olmak ÅŸartıyla;

a) En fazla 5 (beÅŸ) adet hidrofilik kendinden kayganlaÅŸtırıcılı sonda ile birlikte en fazla 1 (bir) adet hidrokitsonda,

b) Aktif çalışan ve/veya öÄŸrenci olan hastalara en fazla 4 (dört) adet hidrofilik kendinden kayganlaÅŸtırıcılı sonda ile birlikte en fazla 2 (iki) adet hidrokit sonda reçete edilebilir.

(5) Hidrofilik kendinden kayganlaÅŸtırıcılı sondaların, en fazla 2 (iki) aylık miktarda reçete edilmesi halinde Kurumca bedelleri karşılanır.”

MADDE 14 – Aynı TebliÄŸ eki “Omurga Cerrahisi Alan Grubuna Ait Tıbbi Malzemeler (EK-3/E-1)” listesinde yer alan 103.065 ve 103.070 SUT kodlu tıbbi malzemelerin ödeme kriterleri ve/veya kuralları aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.“

 

LOMBER EPÄ°DURAL DÄ°SKEKTOMÄ°, GUÄ°DE KATETERÄ°

 (1) Lomber Epidural Diskektomi amaçlı kullanılan tıbbi malzemelerin, aÅŸağıdaki kriterlerin tespit edildiÄŸi lomber diskhernisi vakalarında kullanılması halinde bedeli Kurumca karşılanır. 1- Daha Önce Cerrahi Tedavi Uygulanmamış Olgular Ä°çin; Nörolojik defisiti olmayan, sekestre  lomber disk hernisibulunmayan ve Konvansiyonel tedavi yöntemleri ile baÅŸarılı sonuç elde edilememiÅŸ veya 2- Daha Önce Cerrahi Tedavi Uygulanmış Nüks Olgular Ä°çin; Yeni nörolojik defisiti olmayan, sekestre lomber diskhernisi bulunmayan, Manyetik Rezonans görüntüleme yöntemi ile iÅŸlem bölgesinde fibrozise iliÅŸkin granülasyondokusunun oluÅŸtuÄŸu tespit edilmiÅŸ vakalar.

 

LOMBER EPİDURAL DİSKEKTOMİ, GİRİŞİM İĞNESİ

(1) Lomber Epidural Diskektomi amaçlı kullanılan tıbbi malzemelerin, aÅŸağıdaki kriterlerin tespit edildiÄŸi lomber diskhernisi vakalarında kullanılması halinde bedeli Kurumca

karşılanır. 1- Daha Önce Cerrahi Tedavi Uygulanmamış Olgular Ä°çin; Nörolojik defisiti olmayan, sekestre lomber disk hernisibulunmayan ve Konvansiyonel tedavi yöntemleri ile baÅŸarılı sonuç elde edilememiÅŸ veya

2- Daha Önce Cerrahi Tedavi Uygulanmış Nüks Olgular Ä°çin; Yeni nörolojik defisiti olmayan, sekestre  lomber diskhernisi bulunmayan, Manyetik Rezonans görüntüleme yöntemi ile iÅŸlem bölgesinde fibrozise iliÅŸkin granülasyondokusunun oluÅŸtuÄŸu tespit edilmiÅŸ vakalar.

TebliÄŸ deÄŸiÅŸiklik metni ekte iletilmekte olup, bilgilerinizi ve konunun tüm üyelerinize duyurulmasını saygılarımla rica ederim.

 

Uzm Ecz. Harun KIZILAY
Genel Sekreter

 

SUT metni için tıklayınız.

Listeler için tıklayınız.