TÜRKİYE TARİHİNİN EN BÜYÜK MADEN FACİASININ ACISINI YAŞIYORUZ.

                                              

                                                                                          

 

BASIN AÇIKLAMASI

 

TÜM ÜLKE YASTAYIZ!

Manisa Soma’da meydana gelen maden faciası ülkemizi derin bir acı ve üzüntüye boğmuştur. Şu ana kadar resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalara göre 282 işçimiz yaşamını yitirmiştir. Geçen her dakika kayıpların sayısı artmakta, umutlar giderek tükenmektedir.  Yüreklerimizi yakan bu facia, Türkiye tarihinin en büyük maden faciasıdır.

Artık adını açıkça koymak gerekir ki; karşı karşıya olduğumuz bu facia iş kazası ya da kader değil iş cinayeti, hatta katliamıdır. Türkiye'de iş kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısı 2012'de 878, 2013'te 1235 olarak gerçekleşmiştir. 2014’ün ilk dört ayında en az 396 işçi yaşamını yitirmiştir. Ülkemiz, gerekli tedbirler bir türlü alınmadığı için her geçen yıl sayısı artan bu ölümlerle karşı karşıya kalmaktadır. Türkiye, iş cinayetlerinde Avrupa’da birinci sırada yer almaktadır. 1960’lardan beri 200’den fazla işçinin öldüğü maden kazalarının ikincisi de maalesef ilki gibi Türkiye’de yaşanmıştır.

Maden ocaklarında kullanılan teknolojilerin modernleştirilmemesi, bakım ve denetimlerin yeterli ve düzenli yapılmaması, yasal düzenlemelerin yaşama geçirilmemesi bu ölümlere adeta davetiye çıkarmaktadır. Bu kara gün, daha fazla işçinin iş kazalarına kurban gitmemesi için gerekli tüm önlemlerin alınacağının, taşeron çalıştırmaya son verileceğinin, gerekirse tehlikeli işlerde özelleştirmelerin durdurulacağı ve geri alınacağının beyan edildiği bir milat olmalıdır.

Türk Eczacıları Birliği olarak altını özenle ve önemle çizmek isteriz ki; insan sağlığı ve yaşamı her şeyin üzerindedir. O nedenle iş güvenliği ve işçi sağlığı kesinlikle bir maliyet unsuru olarak görülemez, aşırı üretim hedefiyle işçinin sağlıklı yaşama hakkı gasp edilemez. İşçilerin çalışma ortamları sağlıklı ve güvenli hale getirilmeli, 19. Yüzyılın maden ocaklarını anımsatan şartlardan kurtarılarak çağdaş standartlara ulaştırılmalıdır.  

Artık yeni acılar, yeni kayıplar yaşamak; tükenen hayatlara tanık olmak istemiyoruz. Soma’da yaşamını yitiren işçilerimizin ailelerine ve halkımıza başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyor; bu faciaların bir daha yaşanmaması için yetkilileri acilen harekete geçmeye, çalışma hayatının her aşamasında sağlığı merkeze alan politikaları yaşama geçirmeye çağırıyoruz.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ