İstiklal Marşımızın Kabulünün 94. Yılı

Türk Kurtuluş Savaşı'nın başlarında Yurdumuzun düşman işgaline uğradığı felaket günlerinde hazırlanan İstiklal Marşı, düşmana karşı Anadolu’da tek yürek olan halkın heyecanını her daim taptaze tutarak; vatan sevgisini daim kılan milli marşımızdır. Bugün yani 12 Mart günü, Türk Milleti’nin bağımsızlığa ve kutsal değerlerine olan inancını destanlaştıran İstiklal Marşımızın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü olarak kutlanıyor.

Dönemin Genel Kurmay Başkanı İsmet İnönü tarafından Fransız ordusunda bir marşın mevcut olduğu ve bizim ordumuz için de faydalı olacağı fikri Milli Eğitim Bakanlığı’na iletildi. Milli Eğitim Bakanlığı da bu düşünceyi benimseyip bir yarışma düzenledi. Yarışma için 724 şiir gönderildi. Bir kurulca bunlar titizlikle incelenip 6 tanesi ayrıldı. Ama hiçbiri beğenilmedi; marş olacak değerde bulunmadı. O zaman Burdur Milletvekili olan Mehmet Akif’in para ödülünden rahatsızlık duyduğu için yarışmaya katılmadığı öğrenildi. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi, şairin Meclis’teki sıra arkadaşı Balıkesir Milletvekili Hasan Basri Bey’in yardımını istedi. İşte böylece yazılmaya başlanan ve 48 saatte bitirilen İstiklal Marşı, imzasız olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın seçici kuruluna sunuldu. Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi, daha önce seçilen 6 şiirle birlikte yeni şiiri, Ordu Komutanlarına gönderdi ve Mehmet Akif’in şiiri birinci sırayı aldı. 12 Mart 1921 günü öğleden sonraki oturumunda şiirin kabulü için verilen 6 önerge benimsendi ve İstiklal Marşı çoğunlukla kabul edildi.

Büyük övgüler alan İstiklal Marşımız bugün hala aynı coşkuyla söyleniyor. Bizler de bu durumdan büyük bir onur duyduğumuzu belirtiyor, büyük şair Mehmet Akif Ersoy’u tekrar rahmetle anıyoruz.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ