Eczacılar, Bilimsel Eczacılığın 176’ıncı Yılını Kutluyor!


Türk Eczacıları BirliÄŸi Merkez Heyeti ve Denetleme Kurulu üyelerinin katılımıyla “14 Mayıs Eczacılık Günü” dolayısıyla Midi Otel’de kahvaltılı bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya çok sayıda basın mensubu katılırken; 14 Mayıs’ın bu yıl ki ana teması olan “Eczane Ekonomileri” hakkında açıklama yapıldı. 

TEB BaÅŸkanı Ecz. ErdoÄŸan Çolak tarafından yapılan açıklama ÅŸöyledir:

“DeÄŸerli Basın Mensupları,

Bugün 14 Mayıs Eczacılık Günü. 1839 yılında Mekteb-i Tıbbiye içerisinde bağımsız bir eczacılık sınıfının açıldığı ve ilk dersin verildiÄŸi günden bu yana tam 176 yıl geçti. Türk Eczacıları BirliÄŸi olarak Eczacı Odalarımız, Eczacı Kooperatiflerimiz, geleceÄŸin eczacılarını yetiÅŸtiren Eczacılık Fakültelerimiz ve tüm meslektaÅŸlarımız ile birlikte ülkemizde modern ve bilimsel eczacılığın 176’ıncı yılını kutlamanın gururu içerisindeyiz. Bizler; tarihsel mirası, toplumsal misyonu ve gelecek vizyonu ile saÄŸlıklı yaÅŸam hakkını temel düstur edinmiÅŸ böylesine kutsal bir mesleÄŸin mensubu olmanın onurunu ve sorumluluÄŸunu taşıyoruz.

Eczacıların meslek örgütü olarak 14 Mayısların uzun bir süredir saÄŸlık, ilaç ve eczacılık sorunlarının tartışıldığı, söz konusu sorunlara çözüm önerilerinin ortak akılla üretildiÄŸi ve toplumla bütünleÅŸtiÄŸimiz günler olması için ciddi uÄŸraÅŸ veriyoruz. 1968’den 2009’a Eczacılık Günü, 2009’dan bu yana Eczacılık Haftası olarak kutladığımız 14 Mayıs’ın ana temasını bu yıl “Eczane Ekonomileri” olarak belirledik. 12-18 Mayıs tarihleri arasında gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz Eczacılık Haftası’nda; uzun süredir eczane ekonomilerimizde yaÅŸanan darboÄŸaz hakkında hem saÄŸlık politikalarının belirleyicileri olan siyasal otorite ve karar alıcı kurumlar nezdinde hem de ilaç ve eczacılık hizmetlerinin yararlanıcısı olarak yolu her zaman eczaneye düÅŸen yurttaÅŸlarımız nezdinde farkındalık yaratmak istiyoruz.

BUGÜN HER Ä°KÄ° ECZACIDAN BÄ°RÄ° ZOR DURUMDA!

Değerli Basın Mensupları,

Türkiye’de 2004 yılında yürürlüÄŸe giren Ä°laç Fiyat Kararnamesi, 2005 yılında sosyal sigorta ve güvenlik kurumlarının tek çatı altında toplanmasıyla tek alıcının Sosyal Güvenlik Kurumu haline gelmesi ve 2009’dan bu yana uygulanan global bütçe yöntemi, ilaç ve eczacılık alanında yıllar geçtikçe daha da belirginleÅŸen ve somutlaÅŸan olumsuz etkiler yaratmıştır. Ä°laç harcamalarında tasarruf adına uygulamaya konulan düzenlemelerin bu söz konusu düzenlemelerin ilaç fiyatlarında yarattığı düÅŸüÅŸler nedeniyle eczane ekonomileri artık geniÅŸ ölçekli kayıplar yaÅŸar hale gelmiÅŸtir. SaÄŸlığa ayrılan payın görece düÅŸük olduÄŸu bir ülke olan Türkiye’de ilaca ayrılan pay bunun belirli bir yüzdesini geçmeyecek ÅŸekilde ayarlamaya çalışılınca ilaç fiyatları sürekli baskılanmakta, Türkiye ÅŸu anda Avrupa ülkelerinin en ucuz ilacını bulundurmaktadır.

Altını özenle çizmek isteriz ki bizler, ilacın bulanabilir ve alınabilir olması taraftarıyız. Hem kamu ekonomisinin korunması hem de ilaca eriÅŸim hakkı bakımından bunun gerekli olduÄŸunu düÅŸünmekte, yıllardır bu politikanın savunuculuÄŸunu yapmaktayız. Ancak ilaç fiyatlarının sürekli olarak düÅŸmesi, geliri sadece buna baÄŸlı olan eczacıları ekonomik olarak zora sokmuÅŸ, bunun yanı sıra bazı ilaçların piyasada bulunamamasına neden olmuÅŸtur. Günübirlik tedavi, kanser ilaçların hastanelerden verilmeye baÅŸlanması, bazı ilaçların ruhsat alamaması gibi uygulamalar nedeniyle, eczane pazarı da gün geçtikçe daralmaktadır. Fiyatlar düÅŸtükçe eczacıların gelirleri de düÅŸmekte, ancak buna karşın giderler artmaktadır. Eczacının her geçen gün artan eczane iÅŸletim masraflarını karşılayamayacak boyutlara ulaÅŸması nitelikli bir ilaç hizmetinin sürdürülebilirliÄŸi açısından büyük bir tehdit oluÅŸturmaktadır.

Türk Eczacıları BirliÄŸi olarak Aralık 2014’de 8520 eczacı ile gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz Eczacı ve Eczane Profili AraÅŸtırması’nın sonuçları bu tespitlerimizi doÄŸrulamaktadır. Bu araÅŸtırmamızda elde ettiÄŸimiz verilere göre; eczanelerimizin % 63,8’i gibi büyük bir çoÄŸunluÄŸu “düÅŸük cirolu eczane” kategorisi içerisine girmektedir. Söz konusu oranlama çerçevesinde BUGÜN HER Ä°KÄ° ECZACIDAN BÄ°RÄ°NÄ°N ZOR DURUMDA olduÄŸu bariz biçimde görülmektedir.

ECZACINIZA Ä°YÄ° BAKIN!

Değerli Basın Mensupları,

Eczanelerimiz bugün 73.500 kiÅŸiyi istihdam etmektedir. Ülkemizde 250.000 civarında kiÅŸinin ekmek kapısıdır. Birinci basamak saÄŸlık kuruluÅŸu olan eczanelerin varlıklarını sürdürebilmeleri ve nitelikli bir saÄŸlık hizmet sunumu için politika yapıcıların uzun süredir uyguladıkları ilaç fiyatlandırma ve geri ödeme politikalarının eczaneleri nasıl bir noktaya sürüklediÄŸini artık görmeleri ve acilen önlem almaları gerekmektedir. Salt maliyet odaklı yaklaşımların halk saÄŸlığına tehdit oluÅŸturduÄŸu ve halkın ilaca eriÅŸim hakkını zedelediÄŸi açıktır.

Ä°lacın bulunabilirliÄŸini, alınabilirliÄŸini ve ilaçta kaliteyi önceleyen bir ulusal ilaç politikası geliÅŸtirmek, saÄŸlığın kılcal damarı olan eczaneleri ekonomik yönden düzlüÄŸe çıkaracak önlemlerin eczacı meslek örgütlerinin katıldığı bir mekanizma içerisinde hayata geçirilmesi kaçınılmaz hale gelmiÅŸtir. Türkiye’de 10 yıldan fazla süredir uygulanan saÄŸlık reformlarının amaçlarından biri de saÄŸlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması olarak tanımlanmıştır. En yaygın saÄŸlık hizmet sunucusu olan eczanelerin en az yarısının binbir güçlükle yaÅŸamını sürdüÄŸü, eczacıların eczane maliyetleriyle boÄŸuÅŸur hale geldiÄŸi bir aÅŸamada saÄŸlık hizmetlerinin kalitesinden bahsedilemez. Eczacıların ve eczanelerin sorunlarının çözülmesi, saÄŸlık alanında daha etkin bir rol üstlenmelerini ve ülke insanına verecekleri hizmetin kalitesindeki artışı beraberinde getirecektir.

Bütün bu nedenlerle bizler, bu 14 Mayıs’tan gelecek 14 Mayıslara eczacılarımızın kalabilmesi için;

• Sayıları 42’ye çıkan eczacılık fakültelerine artık yenilerinin eklenmemesi, var olanların birleÅŸtirilmesi,
• Yasamıza baÄŸlı çıkartılan yönetmeliÄŸin tam olarak uygulanması,
• Kamuda, özellikle de hastanelerde eczacılara yeni istihdam alanları açılması,
• Eczacı kâr oranlarının artırılması ve buna ilaveten kutu bası sabit bir kâr eklenmesi,
• SGK protokollerinde var olan reçete başı hizmet bedelinin arttırılması,
• Eczacılara verdikleri ek hizmetler için meslek hakkı ödenmesi,
• SGK ıskontolarının toplam ciro üzerinden deÄŸil, SGK cirosu üzerinden yapılması,
• Stok zararlarının 60 günlük geçiÅŸ süreci içinde ödenmesi,
• Kamu eczacılarının özlük haklarının ve çalışma koÅŸullarının iyileÅŸtirilmesini talep ediyoruz.

Eczacılığın, hastalarımızın ve çocuklarımızın geleceÄŸi için eczacınıza iyi bakın.”