BASIN AÇIKLAMASI: MİLYONLARCA MÜLTECİNİN İLAÇLARI KARŞILANAMIYOR!


MİLYONLARCA MÜLTECİNİN İLAÇLARI KARŞILANAMIYOR
RANDEVU TALEBİMİZ DİKKATE ALINSIN, MÜLTECİLER İÇİN PROTOKOL İMZALAYALIM

Değerli Basın Mensupları,

Coğrafyamızda yaşanan savaş sonrasında ülkemize göç ederek kamplarda yaşayan sığınmacıların sağlık ve ilaç hizmetlerinden faydalanabilmesi için, özellikle sınıra yakın olan Bölge Eczacı Odalarımız Afet İl Müdürlükleri ve Valilikler koordineli bir biçimde, ilaç hizmetini kademeli olarak sağlıyorlardı.

12 Ekim 2015 tarihinde yayımlanan Başbakanlık Genelgesi ile de, ilaç hizmetinin Tüm Türkiye genelinde sürdürülmesi talep edilmiştir. Ancak, ortada mutabık kaldığımız ve çerçevesini çizdiğimiz bir ilaç alım protokolü yokken, eczacıların hangi esaslara uygun olarak ilaç vereceği belli olmadan, eczacı adına sözleşme yetkisi Türk Eczacıları Birliği’nde olmasına rağmen fikrimiz dahi sorulmadan, uygulama 15 Ekim 2015 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Sığınmacıların ilaçlarının eczanelerden “medula” sistemi üzerinden alınmasını öngören ve üzerinden henüz 11 gün geçen uygulama sürdürülebilir değildir. Dolayısıyla, kamplarda yaşayan ya da kamp dışında yaşayan mültecilerin ilaçlarının nasıl temin edileceği ve sürekliliği açıklığa kavuşturulmalıdır.

Çünkü;
• Kimlik kaydı olan ancak henüz Medula’da kaydı olmayan sığınmacılara ilaç hizmetinin durma noktasına gelmesi,
• Kamplarda yaşayan ancak kimliği olmayanların durumunun netleşmemiş olması,
• Kamplarda kalan sığınmacıların ilaçlarında çıkan fiyat farkının kimden ve ne şekilde tahsil edileceğinin belirsiz olması,
• Raporlu hastaların Medula Sistemine kayıtlı olmayan raporlarının manuel olarak düzenlemesi,
• Kayıtlı oldukları il dışında sağlık hizmeti alıp almayacağı gibi konuların belirsiz olması,
• Sığınmacıların hangi sağlık kuruluşundan hizmet alacağının henüz açıklığa kavuşturulmamış olması,
• Kimlik kartı olup ancak Medula’da kaydı çıkmayan ve dolayısıyla ilacını alamayan sığınmacıların nereye yönlendirileceğinin belirsizlik taşıması,
• Kamplarda görev yapan ancak Medula’da kaydı olmayan hekimlerin yazdıkları reçetelerin durumuyla ilgili belirsizlik olması,
• Hekimlerin uzmanlıkları dışındaki yazdıkları reçetelerin ne şekilde karşılanacağı,


Gibi pratikte yaşadığımız pek çok sorun nedeniyle eczanelerimizde ilaç temin hizmeti durma noktasına gelmiştir. Eczacı Medula Sistemi onay vermeden hiçbir ilacı hastaya veremez. Dolayısıyla pek çok eczacımız inisiyatif kullanarak en azından acil hastaların ilaçlarını bir biçimde temin etmeye çalışsa da; uygulamanın sürdürülebilirliği bulunmamaktadır. Başbakanlık alt yapısını oluşturmadan alelacele geçtiği bu uygulama ile hem eczacıyı zor durumda bırakmış, hem de hastaların mağduriyet yaşamasına sebep olmuştur.

RANDEVU TALEBİMİZ DİKKATE ALINSIN, MÜLTECİLER İÇİN PROTOKOL İMZALAYALIM

Bugüne kadar sığınmacıların ilaçları bir biçimde karşılanmış, eczacıların yaşadıkları sorunlar AFAD’a bildirilmiş ancak herhangi bir adım atılmamıştır. Süreç, Başbakanlık Genelgesi yayımlanarak bu hizmetin tüm Türkiye genelinde verilecek olmasına kadar devam etmiştir.

Başbakanlık Genelgesi yayımlanmasından sadece 3 gün sonra, hiçbir altyapı çalışması tamamlanmadan uygulamaya geçilmesi adeta bir kaosa neden olmuştur. Eczacılarımız açısından kesinti, iade, ödeme, ödeme zamanı ile karşılanan reçetelerin illerindeki SGK il müdürlüklerine değil de Ankara’daki Birime elden verecek olmaları, itiraz, cezai hükümlere ait konuların belirsiz olması, kesintiler sonrasında eczacıların illerinde herhangi bir muhatap bulamayarak Ankara’ya gelmek zorunda olması gibi sebeplerle ilaç hizmeti durma noktasına gelecektir.

Tüm bu gerekçelerle, eczaneler ile devletin ilgili kurumlarıyla protokol yapılarak; bundan böyle ilaç hizmetinin o protokol hükümlerince verilmesinin sağlanması gerekmektedir.
Öte yandan; 2,5 milyon insanın sağlık hizmetinin ve eczacılarımızın oluşabilecek mağduriyetinin önemi de göz önüne alınarak, konuya gereken duyarlılık gösterilmeli ve gereği yapılmalıdır!
Durum acildir!

Bununla ilgili görüşme talebimiz ve randevu isteğimiz karşılanmalıdır.

Aksi halde, belirsizliği çözülmeden, hem eczacı hem hasta açısından ciddi ekonomik, sosyal ve sağlık kayıplarının yaşanacağı bu sistem tıkanacaktır.

İlaç hizmeti ise durma noktasına gelecektir. Sorumluları ivedilikle göreve çağırıyoruz.

Kamuoyunun bilgisine sunarız.


TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ