BASIN AÇIKLAMASI: AFAD’A SESLENİYORUZ!

Mültecilerin ilaç hizmetinin sürdürülebilir olabilmesi konusunda Türk Eczacıları BirliÄŸi ve 54 Bölge Eczacı Odasının imzasıyla yapılan basın açıklamasına, Ä°stanbul, Adana, Bursa, Gaziantep, Diyarbakır, KahramanmaraÅŸ, Mersin, Åžanlıurfa, Hatay, Mardin, Batman, Osmaniye Eczacı Odaları BaÅŸkan ve Yöneticileri de katıldılar; bölgede yaÅŸadıkları sorunları basın mensuplarıyla paylaÅŸtılar.


Türk Eczacıları BirliÄŸi Genel Sekreteri Ecz. Arman Üney yaptığı basın açıklamasında, 31 Mart’a kadar somut bir adım atılmadığı takdirde, bu tarihten sonra mültecilere ilaç temininde ortaya çıkacak sorunlarda bütün sorumluluÄŸun AFAD’a ait olacağını belirtti. 

Açıklamanın tam metni ÅŸöyledir; 

 


 

 

AFAD’A SESLENÄ°YORUZ!


MÜLTECÄ°LERE Ä°LAÇ HÄ°ZMETÄ°NÄ°N SÜRDÜRÜLEBÄ°LÄ°RLİĞİ Ä°ÇÄ°N PROTOKOL ÅžART

Değerli basın mensupları,

Ülkemiz ne yazık ki bir süredir terör, ÅŸiddet ve kaos girdabına çekilmeye çalışılmaktadır. Her gün asker ve polislerimizi ÅŸehit eden hain terör bu sefer de sivil halkımızı hedef almaya baÅŸlamıştır. 13 Mart Pazar günü Ankara Kızılay’da ve geçtiÄŸimiz cumartesi Ä°stanbul Ä°stiklal Caddesi’nde yüreklerimizi yakan çok sayıda ölüm ve yaralanma ile neticelenen terör saldırıları gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. SaÄŸlığın ve insan hayatının deÄŸerini çok iyi bilen bir mesleÄŸin mensubu olan biz eczacılar terörü lanetliyoruz. Artık ÅŸehit haberleri duymak istemiyoruz. Bu kan, bu gözyaşı, bu acılar artık son bulsun istiyoruz. Ülkemizin geleceÄŸi için yarın çok geç olmadan barış, huzur ve kardeÅŸlik içerisinde korkusuzca yaÅŸadığımız terörsüz bir özgürlük ortamı acilen tesis edilmelidir. Tüm halkımıza bir kez daha baÅŸsaÄŸlığı diliyor; ölümlere, teröre ve ÅŸiddete alışmayacağımızı ilan ediyoruz.

Değerli basın mensupları,

Suriye ve Irak’ta yaÅŸanan savaÅŸ ve kaos sonucu ülkemize sığınan, sayıları 3 milyona ulaÅŸan geçici koruma altındaki yabancılara ülkemize geldikleri günden buyana kesintisiz saÄŸlık ve ilaç hizmeti verilmektedir. Bu kapsamda biz eczacılar bugüne kadar kendi payımıza düÅŸen görevleri büyük bir özveriyle yerine getirmeye çalıştık. Ä°nsan saÄŸlığını önceleyen bir mesleÄŸin mensubu olarak evlerinden, yurtlarından koparılmış, zor ÅŸartlar altında hayatlarını sürdüren bu insanlara desteÄŸi; vicdani, etik ve mesleki sorumluluÄŸumuzun ve yeminimizin gereÄŸi bildik. Bunun yanı sıra Eczacı Odaları olarak mültecilere birçok yardım kampanyasında aktif bir rol üstlendik.
Geçici koruma altındaki mültecilere, Türkiye’nin 26 bin noktasındaki eczanelerce verilecek ilaç hizmeti, belirli kurallar dâhilinde ve kurumsal organizasyon çerçevesinde olmalıdır. Kontrol, kayıt ve ödemenin farklı farklı bakanlıklara baÄŸlı olduÄŸu bir saÄŸlık ve ilaç hizmetinin baÅŸarılı bir ÅŸekilde yerine getirilmesi mümkün olamaz.

TEB, geçmiÅŸte Emekli Sandığı, BaÄŸ-Kur, SSK gibi kurumlarla, günümüzde ise SGK, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Ceza ve Tevkif Evleri Genel MüdürlüÄŸü gibi kurumlarla anlaÅŸmaları olan, ilaç hizmeti sunumu hususunda ciddi deneyimleri olan bir meslek örgütüdür. Ancak mültecilere ilaç hizmeti konusunda, bu deneyimler yok sayılıp kuralları belirli olmayan bir ilaç hizmet sunumu eczacı meslektaÅŸlarımızın omuzlarına yüklenmiÅŸtir.

Mültecilere ilaç hizmetinin tüm Türkiye genelinde aksamadan sürdürülmesi için TEB’in Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığı (AFAD) nezdindeki tüm giriÅŸimlerine raÄŸmen, muhatabın sorumluluktan kaçan tavrı nedeniyle ÅŸimdiye kadar bir türlü bir Protokol imzalanamamıştır. Ülkemize sığınan ve kamplarda yaÅŸayan mültecilerin ilaç ve saÄŸlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için özellikle sınıra yakın Bölge Eczacı Odalarımız, 12 Ekim 2015’e kadar Afet Ä°l MüdürlüÄŸü ve Valilikler ile koordineli bir biçimde, ilaç hizmetini kademeli olarak saÄŸlamışlardır. 12 Ekim 2015 tarihinde ise,geçici koruma statüsündeki yabancılar için ilaç hizmetinin tüm Türkiye çapında sürdürülmesine yönelik BaÅŸbakanlık genelgesi yayınlanmıştır.

Ancak ortada bir protokol yokken ve eczacı adına sözleÅŸme yapma yetkisi yasal mevzuatta Türk Eczacıları BirliÄŸi’ne verilmiÅŸ olmasına raÄŸmen bizlerin düÅŸüncesi alınmadan yürürlüÄŸe konulan bu tek yanlı uygulama ile eczacı maÄŸdur edilmiÅŸtir. AFAD, SGK ve valilikler arasında mültecilere ilaç hizmeti konusunda yaÅŸanan yetki karmaÅŸasının eczacıya yansımasından, belirsizlik ve kuralsızlıktan, altı aydır yapılmayan ödemelerin eczane ekonomilerini vurmasından, baÅŸta AFAD olmak üzere yetkililerle görüÅŸmeye her gittiÄŸimizde muhatap olarak baÅŸka adreslerin gösterilmesinden artık yorulduk.

Gelinen aÅŸamada gittikçe artan sayıda insana verilen bu hizmetin eczanelerimizin finansal sürdürülebilirliÄŸi açısından hukuksal bir zemine oturtulması zorunlu hale gelmiÅŸtir.

Ä°laç hizmetinin kesintisiz verilmesi açısından mültecilere ilaç temini artık tek bir Protokol çerçevesinde belirli kurallara baÄŸlanmalı ve karşımızda tek bir muhatap olmalıdır. 31 Mart’a kadar somut bir adım atılmadığı takdirde bu tarihten sonra mültecilere ilaç temininde ortaya çıkacak sorunlarda bütün sorumluluk AFAD’a ait olacaktır. Ne büyük bir insanlık dramının ortasındaki yersiz-yurtsuz mülteciler, ne de saÄŸlık sisteminin kilit taşı olan eczacılar olarak daha büyük maÄŸduriyetler yaÅŸanmadan yetkilileri göreve davet ediyoruz. 

TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ
VE
54 BÖLGE ECZACI ODASI