1 – 7 Nisan Kanser Haftası: Erken Teşhisle Hayata Şans Vermek Mümkün

1 – 7 Nisan Kanser Haftası: Erken TeÅŸhisle Hayata Åžans Vermek Mümkün

Günümüzün en büyük saÄŸlık sorunlarından birisi olan kanser, kalp ve damar hastalıklarından sonra ölüm nedenleri sıralamasında ikinci sırada yer alıyor. Dünya SaÄŸlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünya üzerinde yaklaşık altı kiÅŸiden birinin ölüm nedeni kanser. Ä°ncelendiÄŸinde bu kayıplara %70 oranında düÅŸük gelirli ve orta gelirli ülkelerde rastlandığı görülüyor.

Dünya SaÄŸlık Örgütü’nün hazırladığı rapor, geliÅŸen tedavi ve teknoloji imkanlarına raÄŸmen kansere baÄŸlı ölümlerin artacağını, 2030 yılında bu sayının 13.1 milyon kiÅŸiye çıkacağını öngörüyor. Tablo bu denli ciddiyken önleyici saÄŸlık hizmetleri ve erken teÅŸhisin önemi bir kez daha gündeme geliyor.

Kanserin nedenleri arasında genetik faktörler kadar çevresel faktörler de önemli yer tutuyor. WHO’nun raporu, kansere baÄŸlı ölümlerin üçte birinin temel davranış ve beslenme alışkanlığıyla ilgili olduÄŸunu söylüyor. SaÄŸlıklı bir yaÅŸam tarzıyla bazı kanser türlerinin önüne geçilebilmesi mümkün. SaÄŸlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıkları edinerek, düzenli spor yaparak, obeziteyi kontrol altında tutarak, tütün mamulleri ve alkolden uzak durarak, saÄŸlıklı ve dengeli bir yaÅŸam biçimini benimseyerek kanser vakalarının görülme sıklığını belli oranda indirgemek mümkün.

Kanserle mücadelede umut veren ÅŸeylerin başında ise erken tanı testlerinin geliÅŸmesi geliyor. Bu noktada da genetik faktörler, aile öyküsü, yaÅŸam biçimi gibi sebeplerle kanser riski taşıyan her bireyin düzenli aralıklarla çeÅŸitli kontrollerden geçmesi önem taşıyor. Erken teÅŸhis politikalarının güçlendirilmesi ile birlikte pek çok insanın kanserden kurtulması aÅŸamasında ise saÄŸlık otoritelerine büyük görev düÅŸüyor.

Erkeklerde görülme sıklığı en yüksek kanser türleri kolon ve rektum, prostat ve akciÄŸer kanseri olarak karşımıza çıkıyor. Bilhassa 40 yaÅŸ üstü erkeklerin rutin kanser taraması yaptırmaları önem taşıyor. Kadınlarda en sık görülen kanser türlerinde ise meme, rahim aÄŸzı ve tiroit kanserleri karşımıza çıkıyor. 20 yaşını geçen tüm kadınların düzenli olarak kendi meme muayenelerini yapmaları; kırk yaşına dek her üç yılda bir ve kırk yaşından sonra her yıl mamografi çektirmeleri gerekiyor. Erken teÅŸhisle önlenebilen rahim aÄŸzı kanseri ile ilgili olarak ise 30 yaşını geçen her kadının düzenli bir ÅŸekilde HPV ve PAP Smear testlerini yaptırmaları gerekiyor.

Halkın saÄŸlığını önceleyen bir saÄŸlık meslek örgütü olarak kanserle mücadelede ve erken teÅŸhis politikalarının geliÅŸtirilmesinde dün olduÄŸu gibi bugün de üzerimize düÅŸeni yerine getireceÄŸimizi ifade ediyor, konu hakkında saÄŸlık otoriteleri ve diÄŸer saÄŸlık meslek örgütleriyle ortak çalışmalar yapmaya hazır olduÄŸumuzu söylüyor ve erken teÅŸhisin önemini Kanser Haftası sebebiyle bir kez daha hatırlatıyoruz.

Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ
MERKEZ HEYETÄ°