ÜTS Tekil Takip Süreçlerine Yönelik TİTCK İle Gerçekleştirilen Toplantı Hakkında

ÜTS Tekil Takip Süreçlerine Yönelik
TİTCK İle Gerçekleştirilen Toplantı Hakkında


Bilindiği üzere; 12 Haziran 2017 tarihi itibari ile tıbbi cihaz kayıt/bildirim işlemleri, ürün hareketleri ve ilgili diğer iş ve işlemler Ürün Takip Sistemi (ÜTS) üzerinden takip edilmektedir. 

Konu ile ilgili olarak, Kurum tarafından 15 Ocak 2019 tarihinde yayımlanan duyuru ile; şeker ölçüm çubukları ve insülin kalemi iğne uçları ile diğer tıbbi cihazlar için tekil takip işlemlerine başlanacağı, ilan edilen tarihler itibariyle (şeker ölçüm çubukları ve insülin kalemi iğne uçları için 01.02.2019 tarihi itibariyle, diğer tıbbi cihazlar için ise 01.03.2019 tarihinde) tekil takibi başlatılan ürünlerin ÜTS üzerinden ürün hareket bildirimlerinin (alma/verme, kullanım vb.) gerçekleştirilmesinin gerektiği belirtilmiştir. 

Söz konusu duyuru doğrultusunda eczaneler tarafından yapılması gereken iş ve işlemler hakkında Birliğimiz tarafından TİTCK’dan resmi yazı ile bilgi talep edilmiştir.

Şeker ölçüm çubukları ve insülin kalemi iğne uçlarının ÜTS tekil takip süreçleri hususunda Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Ecz. Arman Üney ve Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti Üyesi Ecz.Serdar Türkaydın ile TİTCK Tıbbi Cihaz ve Kozmetik Ürünler Başkan Yardımcısı Sayın Recep Uslu arasında bugün (28.02.2019) bir görüşme gerçekleştirilmiştir.

Bu görüşme neticesinde;

  • Kurum duyurusunda bahsi geçen 30 Nisan 2019 tarihine kadar, tekilleştirilmemiş ürünlerin (üretici/ithalatçı firma ve ecza depoları tarafından verme bildirimleri yapılmamış olan ürünler) karşılanması mevcut işleyiş üzerinden devam edecek olup, bu süre zarfında meslektaşlarımızın ÜTS kayıtlarını tamamlamaları gerekmektedir.
  • Eczanelerin ÜTS kayıtlarını e-imza’nın yanı sıra e-devlet şifresi ile de tamamlayabilmeleri talebimiz Kuruma iletilmiştir.
  • “ÜTS – Eczane Medula Provizyon” sistemlerinin entegrasyon çalışmaları devam etmekte olup, bu çalışmalar ilgili Kurumlar nezdinde Birliğimiz tarafından takip edilmektedir.
  • Eczaneler tarafından yapılacak olan alma/verme bildirimlerinin, eczane otomasyon sistemleri tarafından otomatik olarak yapılabilmesi için Birliğimiz, TİTCK ve TÜBİTAK BİLGEM ÜTS Proje Birimi arasında TEBEOS eczane otomasyon sistemimiz üzerinden bir pilot çalışma başlatılacaktır.  Söz konusu pilot uygulama sonrasında diğer eczane otomasyon programları ile entegrasyon çalışmaları da hayata geçirilecektir.
  • Şeker ölçüm çubukları ve insülin kalemi iğne uçlarının ÜTS’deki tekil takip süreçlerinde mevcut lineer barkod sistemleri kullanılacak olup kutu ve/veya barkod üzerindeki seri/sıra numarası ve/veya lot numarası bilgileri kullanılarak tekil takip işlemleri gerçekleştirilecektir (ilgili ürünlerde karekod uygulamasına geçilene kadar).
  • Şeker ölçüm çubukları ve insülin kalemi iğne uçlarının eczanedeki mevcut stoklarının ÜTS’ye bildirim yapılarak tekilleştirilmesi işlemleri hakkında Kurum ve Birliğimiz tarafından yapılacak olan duyuruların beklenmesi ve takip edilmesi gerekmektedir.
  • Şeker ölçüm çubukları ve insülin kalemi iğne uçlarının tekil takip süreçleri; ecza depoları tarafından eczanelere verme bildirimleri yapıldıktan sonra, eczaneler alma bildirimlerini, ecza depoları tarafından ÜTS’ye yapılan verme bildirimlerini onaylamak suretiyle gerekleştirecektir.
  • Bu süreçte üretici veya ithalatçı firma tarafından tekilleştirilmesi gerçekleştirilerek ecza depolarına ve ecza depoları tarafından tekil takip bildirimleri yapılarak eczanelere ulaştırılan ürünlerin, eczaneler tarafından ÜTS üzerinden alma/verme bildirimlerinin yapılması gerekmektedir.
  • Şeker ölçüm çubukları ve insülin kalemi iğne uçları için bayilik başvurusu işlemleri gerekmemektedir. Tıbbi Malzeme Sözleşmeli eczanelerimizden karşılanan diğer tıbbi malzemelere yönelik bayilik şartının kaldırılması talebimiz de Kuruma iletilmiştir.
  • Şeker ölçüm çubukları ve insülin kalemi iğne uçlarının eczaneler arası takas ve depoya iade işlemleri mümkün olmakla birlikte, bu işlemler ÜTS üzerinden ilgili eczane/ecza deposuna verme bildirimi yapılmak suretiyle gerçekleştirilecektir.
  • Şeker ölçüm çubukları ve insülin kalemi iğne uçlarının perakende satışlarında eczane otomasyon sistemleri üzerinden hasta bilgilerine ihtiyaç duyulmaksızın otomatik olarak tüketiciye verme bildirimlerinin yapılması talebimiz Kuruma iletilmiş olup, konu hakkında Kurum tarafından gerekli çalışmalar başlatılmıştır.

Uygulama sürecinde meslektaşlarımızın herhangi bir sorunla karşılaşmaması için TİTCK, SGK ve TÜBİTAK ile yürüteceğimiz çalışmalar devam edecek olup, süreçle ilgili gerekli bilgilendirmeler tarafımızdan yapılacaktır.

Tüm meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ