Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın Açıklamalarına İstinaden

YükseköÄŸretim Kurulu BaÅŸkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın Açıklamalarına Ä°stinaden

11 Ekim 2019 tarihinde YükseköÄŸretim Kurulu (YÖK) BaÅŸkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın basına yansıyan açıklamalarıyla, YükseköÄŸretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre eczacılık fakültelerine giriÅŸte baÅŸarı sırası ÅŸartı getirildiÄŸini öÄŸrenmiÅŸ bulunuyoruz. Sayın Saraç, ilgili açıklamasında “ÖÄŸrenci merkezli bilimsel ve gerçekçi bir yaklaşımın, girdi esaslı iyileÅŸtirmenin yükseköÄŸretimin kalitesine olumlu etkileri olacağı düÅŸüncesiyle, baÅŸarı sırası ÅŸartını geniÅŸlettik ve eczacılık fakülteleri için en düÅŸük baÅŸarı sırası ÅŸartını 100 bin olarak belirledik” demiÅŸtir.

Öncelikle Türk Eczacıları BirliÄŸi olarak yıllardan beri talep ettiÄŸimiz baÅŸarı sırası ÅŸartının konunun muhataplarında karşılık bulmasını ve resmileÅŸmesini olumlu bir adım olarak gördüÄŸümüzü ve kendilerine hassasiyetlerinden ötürü teÅŸekkür ettiÄŸimizi belirtmek isteriz.

Öte yandan Türk Eczacıları BirliÄŸi ve Eczacılık Fakülteleri Dekanlar Konseyi olarak defaatle üzerinde durduÄŸumuz taleplerimizi tekrarlamak isteriz:

  • Devlet yahut vakıf fark etmeksizin yeni eczacılık fakülteleri açılmamalıdır.
  • Kontenjanlar acilen azaltılmalıdır.
  • ÖÄŸretim elemanı eksik, altyapısı bilimsel çalışma yapmaya uygun olmadığı halde açılmış olan eczacılık fakülteleri kapatılmalıdır.
  • Eczacılık fakültesi kontenjanları belirlenirken sektörün iÅŸ gücü ihtiyaçları göz önüne alınmalıdır
  • 100.000 olarak belirlenen baÅŸarı sırası ÅŸartı 60.000’e çekilmelidir.
  • Yurt dışından alınan diplomaların denklik ÅŸartı yeniden gözden geçirilerek düzenlenmelidir.

Son olarak; bugün YÖK’ün aldığı baÅŸarı sırası ÅŸartı olumlu bir adımdır, fakat eczacılık eÄŸitimi ve istihdamı açısından baktığımızda sorunun kaynağını tam anlamıyla ortadan kaldırmamaktadır. Türk Eczacıları BirliÄŸi olarak; YÖK’ün attığı bu olumlu adımların devamının geleceÄŸine, Türkiye’de eczacılık eÄŸitimi ve istihdamı sorunlarının tüm paydaÅŸlarla birlikte ortadan kaldırılacağına inanıyoruz.

TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ