Ankara’da Gerçekleştirilen FIP Avrupa Bölgesel Konferansı Sona Erdi

TEB’den Tarihi Ev SahipliÄŸi: FIP Avrupa Bölgesel Konferansı Sona Erdi

Uluslararası Eczacılık Federasyonu (FIP) Avrupa Bölgesel Konferansı; 23-25 Ekim tarihlerinde, “Birinci Basamak SaÄŸlık Hizmeti Sunumu: Eczacılıkta GeleceÄŸe DoÄŸru Hamle” temasıyla Ankara’da düzenlendi. Ellinin üzerinde ülkeden katılımcının yer aldığı Konferans’ta, on iki farklı oturumda; aşılama, bulaşıcı olmayan hastalıklar, yaÅŸam tarzı deÄŸiÅŸiklikleri gibi çeÅŸitli alanlarda eczacıların katkısının güçlendirilmesinin yanı sıra; hastaların saÄŸlık hizmetlerine ve ilaca eriÅŸimini kolaylaÅŸtıracak önlemler, eczacı iÅŸ gücü planlaması gibi baÅŸlıklar yer aldı. SaÄŸlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, eczacılık fakülteleri, meslek örgütlerinden, sivil toplum kuruluÅŸlarından yoÄŸun katılım yaÅŸandı.

Türk Eczacıları BirliÄŸi ev sahipliÄŸinde düzenlenen Avrupa Bölgesel Konferansı yoluyla pek çok ilke imza atıldı. Konferans ile ilk Avrupa Bölgesel Konferansı gerçekleÅŸtirilmiÅŸ oldu. Rehber Eczanem Programı, Türk Eczacıları BirliÄŸi ve Dünya SaÄŸlık Örgütü ile birlikte uluslararası platformda tanıtıldı. Astana Deklarasyonu’nun birinci yıl dönümü kutlandı. Eczacılık alanında ilk hackathon düzenlenmiÅŸ oldu. Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Raporu ilk kez Türkçe’ye çevrildi. 

Avrupa Bölgesel Konferansı, “Eczacının Avrupa Bölgesi’nde birinci basamak saÄŸlık hizmeti sunma taahhüdü” baÅŸlıklı oturum ile son buldu.

Türk Eczacıları BirliÄŸi Genel Sekreteri Ecz. Arman Üney, Konferans programının kapsamından bahsederek “Programımız bir eczacının fakülteye giriÅŸinden sonrasına, var olan hizmetlerin deÄŸerlendirilmesine, yeni hizmet alanlarının açılmasına, bunlara yönelik eÄŸitimler verilmesine ve ücretlendirilmesine kadar geçen bütüncül bir yaklaşımın ürünüydü.          Eczanelerde verilecek aşı gibi yeni hizmetler ve bu hizmetlerin ücretlendirilmesi konuları dikkatle üzerinde durduÄŸumuz konular oldu” sözlerine yer verdi. Dünyanın pek çok yerinden katılımcıların eczacılık mesleÄŸine iliÅŸkin ortak amaçları paylaÅŸtığını vurgulayan Üney: “Bölgesel farkların üstünü kapatmaya çalışan bir evrenselcilik anlayışı ile deÄŸil; farklarımızı dikkate alan modeller geliÅŸtirerek birbirimizle tartışmak ve en önemlisi verilerimizi paylaÅŸmak, bizlerin sürekli vurguladığı bir konu oldu” dedi.

 

Uluslararası Eczacılık Federasyonu CEO’SU Catherine Duggan, sonuç odaklı bir Konferans süreci yaÅŸandığını, yenilikçi adımlar atıldığını ve eczacılık alanında pek çok konunun ele alındığını ifade etti. Astana Deklarasyonu’nun birinci yıl dönümünü kutladıklarını ifade eden Duggan: “Astana Deklarasyonu’nda birinci basamak saÄŸlık hizmetlerinde eczacıların çözümün bir parçası olduÄŸu fikri ortaya kondu ve yıl dönümü olarak kutlanmayı hak ediyor” dedi. Eczacılığın geleceÄŸe doÄŸru adımlar atabilmesi için deÄŸiÅŸimlere uyum saÄŸlamanın ve deÄŸiÅŸimleri kavramanın gücüne deÄŸinen Duggan, birinci basamak saÄŸlık hizmetlerinde yaÅŸanan reformların hızını artırmaya yönelik çalışmalar yapmanın önemini vurguladı.

 

Konferans’ta üç gün boyunca eczacılık öÄŸrencileri ve genç eczacılar için saÄŸlık hackatonu düzenlendi ve kapanış oturumunda ödüller sahiplerini buldu.

Uluslararası Eczacılık Federasyonu Önceki Dönem BaÅŸkanı Carmen Pena, Türkiye’de olmaktan mutlu olduÄŸunu ifade etti ve katılımcıları 2020’de Ä°spanya’da düzenlenecek olan konferansa davet etti.

Uluslararası Eczacılık Federasyonu BaÅŸkanı Ecz. Dominique Jordan, Konferans’ın farklı sektörleri, farklı jenerasyonları, farklı ülkeleri birleÅŸtirdiÄŸine dikkat çekerek dayanışma vurgusu yaptı. Mücadele etmenin önemini hatırlatan Jordan: “Yola devam edebilmek için birbirimize, mesleÄŸimize, ilerleme kapasitemize, deÄŸiÅŸim arzumuza güvenmeye ihtiyacımız var. Dünya deÄŸiÅŸiyor. Biz deÄŸiÅŸmezsek geride kalırız” dedi.

Türk Eczacıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Ecz. ErdoÄŸan Çolak, konuÅŸmasında: “Hepinizi eczacılığın doÄŸduÄŸu topraklarda, Diascorides’in, Ä°bni Sina’nın, Hippokrat’ın, Galenos’un yaÅŸadığı, yetiÅŸtiÄŸi, diÄŸer saÄŸlık çalışanlarını yetiÅŸtirdiÄŸi topraklarda ağırlamaktan büyük bir onur duyduk” sözlerine yer verdi. “Bizler kendi kaderlerimizi kendimiz belirleyeceÄŸiz. Bize verilen rolü gerçekleÅŸtirmeyi deÄŸil, olmasını istediÄŸimiz eczacılık modeline eriÅŸmeyi hedefleyelim.  Bunu baÅŸaracağız, çünkü birlikteyiz, güçlüyüz, birlikte güçlüyüz” diyen Çolak, eczacılık mesleÄŸinin geleceÄŸini birlikte inÅŸa etmenin önemine deÄŸindi.

Kongre BaÅŸkanlığını yürüten Türk Eczacıları BirliÄŸi Genel Sekreteri Ecz. Arman Üney ve Uluslararası Eczacılık Federasyonu CEO’su Catherine Duggan’ın Birinci Basamak SaÄŸlık Hizmetleri Ankara Taahhüdü’nü kürsüde okumasının ardından; taahhüt, Uluslararası Eczacılık Federasyonu BaÅŸkanı Ecz. Dominique Jordan ve Türk Eczacıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Ecz. ErdoÄŸan Çolak tarafından imzalandı.