SGK’nın Reçete Taratma Duyurusu Hakkında

SGK’nın Reçete Taratma Duyurusu Hakkında

BilindiÄŸi üzere, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 24.12.2019 tarihinde "Eczane Faturalarının ve Eki Belgelerin Elektronik Ortamda Alınması Hakkında" baÅŸlıklı olarak yayımlanan duyuru ile, elektronik ortamda düzenlenmeyen belgelerin elektronik ortama aktarılarak Kuruma gönderilmesi yönteminin hâlihazırda Kurumla sözleÅŸmeli hastanelerin faturalarında olduÄŸu gibi sözleÅŸmeli eczaneler tarafından da kullanılmasının 01.03.2020 tarihinden itibaren zorunlu hale getirileceÄŸi bildirilmiÅŸti.

MeslektaÅŸlarımıza ek iÅŸ yükü ve sorumluluklar getirecek olan bu uygulamanın hayata geçirilmesi ile ilgili BirliÄŸimizin herhangi bir mutabakatı bulunmadığı 25.12.2019 tarihinde internet sayfamızda yayımladığımız duyuru ile de ilan edilerek, söz konusu uygulamanın durdurulması talep edilmiÅŸtir.

Mutabakatımız olmayan bu uygulama konusunda Kuruma ilettiÄŸimiz görüÅŸümüze istinaden herhangi bir cevap alınamaması BirliÄŸimizce saha çalışması yapılması gereÄŸini doÄŸurmuÅŸtur.

Bölge Eczacı Odalarımızdan, Medula Sistemi aracılığıyla Ocak ayı için alınan manuel/elektronik reçete istatistiÄŸine istinaden, reçete oranları Sosyal Güvenlik Kurumuna 26.02.2020 tarihinde iletilmiÅŸ, saha çalışması sonucu paylaşılmış ve ülke genelinde Ocak ayı içerisinde karşılanan manuel reçete oranı ortalamasının %20'nin üzerinde olduÄŸu aktarılmıştır. Bununla birlikte BirliÄŸimiz sahadaki mevcut durumun yani manuel reçete oranının Åžubat ayında daha da artarak vahim bir noktaya geldiÄŸini tespit etmiÅŸtir.

Mevcut kağıt reçete oranlarıyla eczanelerimiz açısından uygulanabilir bir yöntem olmadığı; bu haliyle uygulamada ısrarcı olunmasının, eczanelerimizde kaosa ve beraberinde de hasta maÄŸduriyetlerine sebebiyet vereceÄŸi, 54 Bölge Eczacı Odamızın, Mart ayı başında yayımladığı duyuru ve BirliÄŸimizin Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderdiÄŸi yazı ile de çok net bir ÅŸekilde ifade edilmiÅŸtir.

Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki, SGK tarafından uygulanmak istenen yöntem, elektronik olarak düzenlenmemiÅŸ reçetenin yani kağıt reçetenin eczacı eliyle taranarak elektronik ortama  taşınmaya çalışılmasıdır. Bu yöntem, Türkiyenin 27 bine yakın noktasında saÄŸlık hizmeti sunan eczacılara reva görülen bir angaryadır. Anayasamızın ilgili maddesinde de açıkça belirtildiÄŸi üzere, angarya kabul edilemez.

Hal böyle iken, Sosyal Güvenlik Kurumu ve BirliÄŸimiz arasında protokol görüÅŸmelerinin devam ettiÄŸi süreçte,  Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 10.03.2020 tarihinde yayımlanan duyuru eczacı kamuoyu, Bölge Eczacı Odalarımız ve BirliÄŸimiz tarafından ÅŸaÅŸkınlıkla karşılanmıştır.

Gelinen noktada, yoÄŸun bir müzakere süreci devam ederken böyle bir giriÅŸimin anlaşılabilir olarak deÄŸerlendirilmesi mümkün görünmemektedir.  Bu sebeple meslektaÅŸlarımızın mevcut protokol hükümleri doÄŸrultusunda reçete karşılama iÅŸlemlerine devam etmeleri, herhangi farklı bir yönteme yönelmeksizin BirliÄŸimiz tarafından yapılacak duyurulara göre iÅŸlem yapması son derece önemlidir.

Tüm meslektaÅŸlarımızın bilgisine sunarız.

TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ