SGK’nın Kronik Hastalıklarda Reçetesiz İlaç Temini İçin Medulada Yaptığı Düzenlemeler Hakkında

SGK’nın Kronik Hastalıklarda Reçetesiz Ä°laç Temini Ä°çin Medulada Yaptığı Düzenlemeler Hakkında

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Medula Eczane Sisteminde 14.03.2020 tarihinde yayımlanan “Kronik Hastalıklarda Reçetesiz Ä°laç Temini” baÅŸlıklı duyuru ile, kronik hastalıklarda reçetesiz ilaç temini ile ilgili bilgi verilmiÅŸtir.

Duyuru ÅŸu ÅŸekildedir:

SGK MEDULA DUYURU

Duyurular

Genel Duyurular

Tarih : 14.03.2020

Konu : Kronik Hastalıklarda Reçetesiz Ä°laç Temini

Açıklama : Kronik hastalıklarda reçetesiz ilaç temini kapsamında; reçete kayda alınmadan önce Uyarı Kodu bölümünden Tüm Uyarı Kodlarından Sorgulama yapılarak (418 - Kronik hastalıklarda reçetesiz ilaç tedavisi) kodu seçilmelidir. Yapılan seçimle; Tesis Kodu alanına 11990099, Diploma Tescil No alanına da 000000 otomatik olarak eklenecek olup, uygun doktor branşı branÅŸ listesinden seçilmelidir. Bilgilerinize.

Duyurunun yayımlanması sonrasında, sistemde yapılan düzenleme ve uygulamanın kapsamı hakkında kurum yetkilileri ile yapılan görüÅŸmelerde alınan bilgiler ÅŸu ÅŸekildedir:

1) 1 Mart 2020 - 30 Haziran 2020 arası dönemde süresi biten ya da bitecek olan tüm raporların bitiÅŸ tarihi Medula’da 30 Haziran 2020 olarak güncellenmiÅŸtir.

2) Sadece Raporlu Ä°laçlarda (Reçete tarihi 14 Mart 2020 ve sonrası olmak kaydı ile) Hastanın raporlu ilaçları sistemde bir aylık olarak karşılanacaktır. Eczacı tarafından sisteme girilen kutu sayısı ve doz a bakılmaksızın, sistem geçmiÅŸ dozu esas alaarak 1 aylık ilaç miktarını karşılayacaktır. (Hastanın geriye dönük 6 ay içinde bir kez dahi olsa o raporlu ilacından almış olması ve sistemde kaydı olması gereklidir)

3) Ä°laç daha önce raporlu olarak alınmışsa tekrar alınabilmesi için ilacın gününün dolmuÅŸ olması gerekmektedir.

İlacın, rapor kapsamında olması, son 6 ayda bir kez dahi olsa alınmış olması kriterdir.

Ä°lacın bitiÅŸ tarihi olarak sistem mevcut uygulamada olduÄŸu gibi 15 gün öncesini ilaç bitiÅŸ tarihi olarak kabul etmektedir.

4) Kronik hastalıkların hangileri olduÄŸuna dair yazılı bir liste bulunmamakla birlikte, sistem son 6 ayda alınmış raporlu ilaçları ödemektedir.

5) Uygulamaya yönelik olarak, ilacın temini için gerekli kriter hastanın raporu bulunması ile son 6 ayda en az bir kere ilacın hastaya reçete edilmiÅŸ olmasıdır. Renkli reçete sistemine tabi raporlu ilaçlar için de uygulama aynı ÅŸekildedir.

6) Reçete kayda alınmadan önce Uyarı kodu bölümünden tüm uyarı kodlarından sorgulama yapılarak (418-Kronik Hastalıklarda reçetesiz ilaç tedavisi ) kodu seçildikten sonra, Tesis kodu alanına 11990099, Diploma tescil no alanına 000000 otomatik eklenmektedir. Uygun doktor branşı BranÅŸ listesinden seçilmektedir.

7) Sistem ÅŸu anda protokol numarası istemektedir. Bir süre sonra sistemde güncelleme yapılarak protokol numarası istenmeyecek ÅŸekilde düzenlenecektir.

8) Kronik hastalıklarda reçetesiz ilaç temini kapsamında kayda alınan reçeteler için reçete arkası çıktısı alınarak, çıktıya, ilaçları teslim alan kiÅŸinin T.C. kimlik numarası, adı, soyadı yazılmalı ve çıktı teslim alan kiÅŸi tarafından imzalanmalıdır.

9) Geçici koruma altındaki yabancıların reçeteleri de duyuru kapsamındadır.

Medula Sisteminde yayımlanan duyuru ile ilgili olarak ilave bilgiler alındıkça duyurumuz güncellenecektir.

Meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.

TÜRK ECZACILARI BÄ°RLİĞİ