TEBGK Kongresi Sona Erdi

Türk Eczacıları Birliği Gençlik Komisyonu (TEBGK) 1. Ulusal Kongresi sona erdi. Kongre’de “Sen Neredesin? Parçaları Birleştirelim” teması çerçevesinde halk sağlığı ile iç içe olan eczacılık mesleğinin bugünü ve geleceği; genç eczacıların ve eczacılık öğrencilerinin sorunları ve çözümleri tartışmaya açıldı.

           

Kongre’nin son gününün sabah ki oturumunda “Sektör İçinden Bakış” adlı bir panel gerçekleştirildi. Antalya Eczacı Odası Başkanı Ecz. Kerem Zabun ve Hacettepe Üniversitesi TEBGK Fakülte Temsilcisi Aysel Özgür panelin moderatörlüğünü üstlenirken; Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Baş Eczacısı Dr. Ecz. Aydın Alper Şahin, SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü İlaç ve Eczacılık Daire Başkanı Uzm. Ecz. Salih Tolga Doğru, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alev Tosun ve AbbVie Spesifik Farma Ürünleri Divizyon Direktörü Dr. Ecz. Başbuğ Öke konuşmacı olarak katıldı. 



“Eğitimcilerin Bakışı” adlı panelde ise TEB Eczacılık Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Başaran ve İstanbul Üniversitesi TEBGK Fakülte Temsilcisi Hakan Can moderatörlük görevini üstlenirken;
TEB Gençlik Komisyonu Eğitim ve Bilgilendirme Koordinatörü Leyla Şahin, Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müberra Koşar, Ulusal Eczacılık Eğitimi Akreditasyon Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sevim Rollas, Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel ve Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. S. Rümeysa Demirdamar konuşmacı olarak katıldı.


Öğleden sonra Show TV Ankara Temsilcisi Alican Türkoğlu, Fox TV Ankara Temsilcisi Sedat Bozkurt ve Hürriyet Gazetesi Muhabiri Okan Konuralp’in katılımıyla “Gazetecinin Gözünden” adlı bir söyleşi gerçekleştirildi.

   

Son paneli ise “Kaynaklarımıza Bakış” oldu. Panelin moderatörlüğünü Edirne Eczacı Odası Başkanı Ecz. Cenk Kes ve Anadolu Üniversitesi TEBGK Fakülte Temsilcisi Kamil İrfan Kılıç yaptı. Panelde Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Uzm. Ecz. Harun Kızılay, Ankara Eczacı Odası Başkanı Ecz. Süleyman Güneş, EDAK Başkanı Ecz. Emre Bacanak, Batman Eczacı Odası Başkanı Ecz. Emin Beyaz ve TEB Gençlik Komisyonu İç İlişkiler ve Staj Koordinatörü Eyüp Talha Kocacık konuşmacı oldu.

                           

Panel sonrası TEB Gençlik Komisyonu Mali Sorumlusu ve Halkla İlişkiler Koordinatörü Abdüssamed Akşit “Kongre Sonuç Deklarasyonu Sunumu” nu gerçekleştirdi. Akşit’in okuduğu deklarasyon metni şöyle:

“Kongremizde, ilaç ve eczacılık alanının temel paydaşları olan karar verici konumdaki aktörler mesleğimizin içinde bulunduğu duruma projektör tuttu. Bu bağlamda İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Sosyal Güvenlik Kurumu, Türk Eczacıları Birliği ile iktidar ve ana muhalefet partilerinin eczacı milletvekilleri eczacılığa ilişkin görüşlerini paylaştı ve akabinde mesleğimizin temel gündemi olan 6197 sayılı yasa değişikliği ve bu yasaya bağlı olan yönetmelik tartışıldı.

Siyaset kurumundan bürokrasiye; kamudan endüstriye; akademiden serbest eczaneye kadar farklı alanlardan gelen değerli konuşmacıların katılımı ile Kongremiz bundan sonra gerçekleştirilmesini hedeflediğimiz Kongreler içi başlangıç noktası oldu.

Kongremizin çok yönlü yaklaşımı ile biz genç eczacılara ve eczacılık öğrencilerine yeni ufuklar açtığı gibi gelecekte ilaç ve eczacılık için daha fazla katkı sunacak bir zemin oluşturduğu kanaatindeyiz.

Yaklaşık 1000 genç eczacı ve eczacılık öğrencisinin katıldığı Kongremizde “Karar vericilerin bakışı”, “Genç eczacıların bakışı”, “Uygulamalar içinde bakış”, “Sektör içinden bakış”, “Eğitimcilerin bakışı”, “Kaynaklarımıza bakış” ve “Gazetecinin gözünden” başlıklarında 10 farklı oturumda 55 farklı konuşmacı ya da oturum yöneticisi yer alarak görüşlerini bize aktarabilme fırsatı buldular.

Eczacılar ve eczaneler hakkında kanun ile getirilmiş olan eczane sınırlaması, eczacılık fakültelerinin sayısındaki artış, mezunların istihdamı ve eczacılık mesleğinin gelecekteki varlığı Kongremizin en çok tartışılan konuları arasında yer aldı.
Kongremizde değerli meslek örgütü yöneticilerimizin değerli akademisyenlerimizin ve diğer konuşmacıların dünyadaki değişim ve dönüşüme paralel olarak mesleğimizin geleceği hakkında değişim vurgusu ön plana çıktı.
Eczacılıkta uzmanlaşmanın zorunluluğuna vurgu yapılarak klinik eczacılık, onkoloji eczacılığı, fitoterapi, farmakoekonomi ve farmakovijilans başlıklarındaki gelişmeler üzerinde duruldu ve söz konusu alanlara yönelmenin gerekliliğinin altı çizildi.

Kongremizde tıp, diş hekimliği, fizyoterapi, hemşirelik ve psikoloji gibi sağlığın diğer alt dallarında faaliyet gösteren öğrenci yapılarıyla bir araya gelindi. Bu panel, yakın bir zamanda kurulması planlanan sağlık öğrencileri platformunun geliştirilmesi açısından büyük önem taşıyordu.

Bu bağlamda, sağlık öğrencileri arasında iş birliği ve dayanışmanın sağlık alanındaki yaşanan gelişmelerin öğrenciler arasında ortak bir paydada tartışılmasının ve çözüme kavuşturulmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz.

Kongremizde ayrıca değerli akademisyenler eczacılık eğitiminin niteliği, eczacılıkta lisans ve lisans üstü eğitim eczacılık eğitiminde akreditasyon ve eczacılık eğitiminin değişen ihtiyaçlara uygun bir biçimde yeniden yapılandırılması üzerinde durdular.

“Gazetecinin gözünden” başlıklı oturumda ülkemizin önemli yayın organlarının temsilcileri dünyaya, Türkiye’ye ve sağlığa dair prizmalarından yansıyanları aktardılar. Kongremizin son oturumunda bizleri bir araya getiren, bizler arasındaki dayanışmayı sağlayan ve eczacıların çatı örgütleri olan Türk Eczacıları Birliği, eczacı odaları, eczacı kooperatifleri ve eczacılık fakültesi öğrencilerinin şemsiyesi olan TEBGK’nın önemi, çalışma tarzları ve faaliyetleri masaya yatırılarak nasıl daha iyi hizmet üretecekleri tartışıldı. Bu anlamda aktif ve dinamik eczacılık öğrencilerin meslek örgütüne sahip çıkması katılması daha fazla katkı sunması ve meslek örgütü organlarında yer almasının gücümüze güç katacağı önemli vurgulandı.

TEBGK 1. Ulusal Kongresi, bilimselliği ve örgütlülüğü önceleyen genç eczacılar ve eczacılık öğrencilerinin birlik ve dayanışma pratiğini yaşama geçirdikleri bir zemin olarak sağlık ve ilaç anlamında hızla gelişen gündemi takip edebilme eczacılar ve eczacılık öğrencilerinin yaşadıkları sorun ve zorlukları birlikte tartışabilme yeni perspektifler geliştirebilme imkanı sağladı. Bu Kongre’de kazandığımız deneyim ve bu Kongre’den aldığımız güçle 2. TEBGK Ulusal Kongresi’ni daha da zenginleşmiş olarak yine tüm genç eczacı meslektaşlarımız ve eczacılık öğrencilerin katılımına açık bir biçimde gerçekleştirmeyi ümit ediyoruz.

Kongremize destek veren başta TEB Başkanı Sayın Ecz. Erdoğan Çolak’a,
TEB II. Başkanı ve TEBGK’dan sorumlu M.H. üyesi Sayın Ecz. Arman Üney’e
TEB Genel Sekreteri Uzm. Ecz. Harun Kızılay’a,
TEB Merkez Heyeti üyelerine,
Oda başkanlarımıza,
Değerli akademisyenlerimize,
Özellikle bu Kongre’ye katılarak bizlere güç veren siz değerli genç eczacılarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.
“Gelecek bizimdir, geleceğimizi birlikte kuralım."

TEBGK