8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun

1857 yılında New York’da grev başlatan ve grev sonucunda yanarak hayatını kaybeden kadınların istekleri hâlâ güncelliğini koruyor ve her 8 Mart’ta biraz daha yüksek sesle duyuluyor: Adil, eşit, baskı ve sömürüden uzak bir yaşam.

O günden bu yana büyüyen mücadele hayatın her alanına yayılıyor; kadınlar evde, işte, sokakta özgür olmak için mücadelelerine devam ediyor, bir kişi daha eksilmemek adına mücadele ediyor, seslerini duyurmak, birbirlerine ses olmak için çaba gösteriyor, ekonomik, hukuksal, kültürel, sosyal alanlarda her tür ayrımcılık, baskı ve şiddet karşısında yaşama ve var olma savaşı veriyor

Kadınların yaşamın her alanında baskıyla karşılaştığı, ayrımcılığa uğradığı, koruma taleplerinin yerine getirilmediği, yaşam tarzlarından dolayı ayrımcılığa maruz kaldığı bir tablo ile karşı karşıyayız. 2017 yılında 409 kadın erkekler tarafından öldürüldü ve 332 kadına cinsel şiddet uygulandı. 2018 yılına baktığımızda ise Ocak ayında 28, Şubat ayında 47 kadının öldürüldüğünü görüyoruz. Bir sağlık meslek örgütü olarak yaşamın ve yaşatmanın önemine dikkat çekiyor, kadına şiddeti önleyecek geniş kapsamlı politikaların bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğini bir kez daha söylüyoruz.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü için sokağa çıkan kadınlara yönelik şiddeti medyadan kaygıyla takip ettik. Yapılan müdahaleyi ve uygulanan orantısız gücü doğru bulmuyoruz, kadınların kendilerini ifade edebilecekleri alanların fazlalaşması gerektiğine inanıyoruz.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ
MERKEZ HEYETİ